Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a SPAR-ban, ne fogyassza el, vigye vissza

Traktoros blokád alá vonták Berlint és több német várost – mindenre készek a német gazdák, akár hónapokig tarthat a tüntetéssorozat

Folytatódik a gazdák tiltakozása Németországban, több ezer traktor parkol a nagyobb városokban. A dühös demonstrálók elzárták az autópálya-felhajtókat és az utakat, megbénítva ezzel a forgalmat. A gazdák szerint a német kormány sokkal inkább foglalkozik Ukrajna támogatásával, mint a német termelők megélhetésével, ráadásul megszorításokat is kilátásba helyezett. A gazdák azt mondják: ha kell, akár több hónapig is maradnak.

Több száz méteres oszlopban álltak hétfő este a traktorok és más mezőgazdasági munkagépek a Brandenburgi kapu előtt, Berlinben. A gazdák a balliberális kormány megszorító politikája ellen tiltakoznak, több utat is lezártak, és megbénították a közlekedést.

„Elégedetlen vagyok, mert Németország, mindenekelőtt a német kormány nem gondol arra, hogy nekünk, gazdáknak a túléléshez szükségünk van a támogatásra. Mi függünk ettől a finanszírozástól, nélküle szakképzett munkaerőt kellene elbocsátanunk” – mondta egy szászországi termelő.

A gépekre függesztett transzparensekre a német kormányt bíráló üzenetek mellett egyebek mellett azt írták: „Gazdák nélkül nincs jövő.” Többen pedig arról beszéltek, hogy semmitől sem riadnak vissza, ha kell, akár több hónapig is tüntetnek.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Szerdától a demonstrációk és útlezárások kiszélesedése várható, ugyanis más ágazatok dolgozói, például mozdonyvezetők és szállítmányozók is csatlakoznak a gazdákhoz, béremelést és a terheik csökkentését követelve.

A német gazdák kálváriája tavaly nyáron kezdődött a Németországot elárasztó ukrán gabonadömping miatt. A kétes minőségű ukrán mezőgazdasági termékek ugyanis lenyomták az árakat, veszélybe sodorva a termelők megélhetését. Ráadásul az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt az energiaárak is emelkedtek, vagyis a gazdák költségei is nőttek.

Kapcsolódó tartalom

„A német adófizetők pénzét más országokban pazarolják el. Egyre több pénzt költenek Németországon kívül. Milliárdok mennek el egy másik ország újjáépítésére, miközben az a pénz hiányzik itt, Németországban.

Például nálunk, a mezőgazdaságban” – panaszolta az egyik német gazda.

Az Olaf Scholz vezette német kormány azonban figyelmen kívül hagyta a gazdák kéréseit és segítség helyett megszorításokat jelentett be. A balliberálisok és zöldek alkotta kabinet évi 480 millió eurót vonna el a mezőgazdaságból, elemzők szerint azért, hogy tovább tudja támogatni Ukrajnát.

A németországi tüntetések ellenére Olaf Scholz Ukrajna hatékonyabb támogatását sürgeti, a német kancellár szerint a jelenlegi segítség nem elég Kijevnek.

Kapcsolódó tartalom

„Németország hozzájárulása önmagában nem lesz elég Ukrajna biztonságának garantálására. Ezért felszólítom szövetségeseinket az EU-ban, hogy fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna érdekében, mert a tervezett fegyverszállítások túl kicsik” – mondta Olaf Scholz.

Van, akinek azonban ez sem elég.

Németország olyan autokráciává vált, mint Oroszország?

Hiába sürgeti Ukrajna támogatását a német kancellár, a holland liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt így is élesen bírálta közösségi oldalán Scholzot, amiért szerinte nem akar rakétákat küldeni Kijevnek. Pedig Németország – az Egyesült Államokat követően – Ukrajna második legnagyobb támogatója. Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más hadi felszerelést Ukrajnába, ezenfelül több milliárd euró értékben nyújt pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek.

Kiemelt kép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még