Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Laza ajtórögzítéseket tárt fel a balesetet szenvedett Boeing Max 9-eseken elvégzett első vizsgálat

Az amerikai United légitársaságnál több hiányosságot, egyebek mellett kilazult rögzítéseket találtak az átnézett Boeing 737 Max 9-es gépeken – közölték hétfőn a vizsgálat első megállapításaként, amit azután rendeltek el, hogy az Alaska Airlines hasonló típusú gépéről a levegőben levált egy oldalpanel pénteken, nagyméretű nyílást hagyva a repülőn.

A United közlése szerint az érintett ajtópanelre vonatkozó vizsgálat során „üzembe helyezéssel kapcsolatos problémákat” találtak, aminek nyomán megerősítettek egyes rögzítéseket.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration) a pénteki eset után elrendelte az új fejlesztésű típus – amelyet az United, az Alaska Airlines és néhány külföldi légitársaság tart forgalomban – repülési tilalmát.

Az amerikai hatóságok hétfőn egy családi ház kertjében megtalálták a repülőgép vészkijárat-paneljét.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Ügynökség elnöke szombati sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „nagyon, nagyon szerencsések vagyunk, hogy (az eset) nem végződött valami sokkal tragikusabb módon”.

Kapcsolódó tartalom

Jennifer Homendy megjegyezte, hogy a gép 26-os üléssorában, ahonnan az oldalpanel kiszakadt, senki nem ült. A közlekedésbiztonsági illetékes hangsúlyozta, hogy

teljesen másként végződhetett volna az eset akkor is, ha már utazómagasságban, 9-10 ezer méteren történik, amikor az utasok egy része kikapcsolja a biztonsági övet.

Kapcsolódó tartalom

Az Alaska Airlines Boeing 737 MAX 9-ese Portlandből indult a kaliforniai úti cél felé pénteken este, amikor néhány perccel a felszállás után,

csaknem 5000 méteres magasságban a vészkijáratként szolgáló panel kiszakadt az üléssor mellett, jókora nyílást hagyva a jármű törzsén.

Ezt követően hirtelen nyomáscsökkenés következett be, ami a beszámolók szerint több tárgyat kiszippantott, például mobiltelefont és ruhákat.

A pilóták vészjelzést adtak le és utasítást adtak az oxigénmaszkok felvételére, majd visszafordultak a portlandi reptérre, ahol a gép biztonságosan landolt. A balesetben senki nem sérült meg. Az esetben érintett gép szinte teljesen új volt, alig két hónapja állt forgalomba.

A Boeing, és a géptörzset építő Spirit AeroSystems részvényeinek árfolyama a New York-i értéktőzsdén az eset utáni első kereskedési napon, hétfőn 8, illetve 11,1 százalékot esett.

Kiemelt képen: az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) által kiadott képen az Alaska Airlines Boeing 737-9 Max típusú repülőgépének vizsgálata során készült fotó 2024. január 7-én, az oregoni Portlandben. Január 5-én a repülőgép törzsének egyik panelje hirtelen lerepült, ami a pilótákat kényszerleszállásra kényszerítette. Ennek következtében az NTSB az összes Boeing 737-9 Max típusra repülési tilalmat rendelt el a vizsgálat idejére.

Ajánljuk még