Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Az amerikaiak szerint akkora a korrupció a kínai hadseregnél, hogy üzemanyag helyett vízzel töltik meg a rakétákat

| Szerző: hirado.hu
Kínában széles körű tisztogatási akciót indítottak a fegyveres erők köreiben, ugyanis vizsgálatok során kiderült, a korrupció olyan mértékben behálózza a hadsereg működését, hogy az már az ütőképesség rovására megy. Mindezt pedig a kínai vezetés már csak a régóta tervezett tajvani invázió miatt sem hagyhatja figyelmen kívül.

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint

Hszi Csin-ping kínai elnök átfogó tisztogatásokba kezdett azután, hogy kiderült, a széles körű korrupció aláássa a fegyveres erők modernizálására tett erőfeszítéseit, és kérdéseket vetett fel Kína háborús harcképességét illetően

– írja a Bloomberg magas rangú amerikai forrásokra hivatkozva.

A Kínai Kommunista Párt legfőbb politikai tanácsadó testülete nyilvánosan eltávolította az állami tulajdonú rakétagyártó vállalat három vezetőjét. A tisztogatások sorozata a korábbi védelmi miniszter, Li Csangfu, aki mindössze két hónapig töltötte be ezt a pozíciót, októberi leváltása után vett lendületet. Ráadásul ezek az eltávolítások csupán azok, amelyeket Peking nyilvánosságra hozott.

Kapcsolódó tartalom

Beszédes, hogy

a kínai hadsereg hivatalos újságja január 1-jei vezércikkében ígéretet tett arra, hogy idén háborút indít a korrupció ellen, és további tisztogatások várhatók.

A források rávilágítottak arra is: az Egyesült Államok úgy számol, a kínai hadászati rakétaerőkön belül és az ország védelmi ipari szereplőinél olyan kiterjedt a korrupció, hogy nem valószínű, hogy Peking nagyobb katonai akciót tervezne a következő években − állítja a Bloomberg.

A tisztogatások és vizsgálatok alapján számos komoly korrupcióra utaló jelet találtak a kínai illetékesek: egyebek mellett

olyan rakétákat, amelyeket rakéta-üzemanyag helyett egyszerűen vízzel töltöttek meg, illetve az ellenőrzések során olyan rakétasilókra is bukkantak Nyugat-Kínában, amelyek fedele – a megfelelő alkatrészek hiányában – nem úgy működik, hogy a rakétákat hatékonyan ki lehessen lőni.

Az Egyesült Államok úgy értékeli, hogy a kínai hadseregen belüli korrupció a fegyveres erők képességeibe vetett bizalom eróziójához vezetett, különösen ami a hadászati rakétaerőket illeti. A korrupciós vizsgálat idején az elmúlt hat hónapban több mint egy tucat védelmi posztról váltottak le magas rangú vezetőket.

Amerikai tisztviselők úgy vélekednek, hogy a kínai elnök ténylegesen vissza kívánja szorítani a korrupciót, és nem gyengült meg a szélesedő tisztogatások miatt, és hogy a magas rangú személyek – köztük olyanok, akiket az ő felügyelete alatt léptettek elő – eltávolítása azt mutatja, a kommunista párt feletti hatalma továbbra is szilárd,

végső soron pedig továbbra is arra készül, hogy felkészítse a kínai hadsereget egy esetleges háborúra.

A Bloomberg emlékeztet, Kína az elmúlt években jelentős összegeket fordított arra a célra, hogy 2027-re modern haderővé tegye a hadsereget. Ennek központi eleme volt a hadászati rakétaerők fejlesztése, amely kulcsfontosságú szerepet játszhat egy Tajvan elleni invázióban. Peking számára figyelmeztetés lehet, hogy Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseit jelentős mértékben hátráltatta a hadseregen belüli korrupció – teszik hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még