Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri folyosón keresztül

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül, ezen belül 10 millió tonna mezőgazdasági terméket – közölte kedden Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes.

Ukrajna augusztusban alakította ki a Fekete-tenger nyugati partjainál, Románia és Bulgária közelében húzódó folyosót. Ez nem sokkal azután történt, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ által közvetített 2022-es fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásban, és azzal fenyegetett, hogy minden hajót potenciális katonai célpontként fog kezelni.

„A folyosó működésének öt hónapja alatt 469 hajó futott be rakodás céljából ukrán kikötőinkbe” – mondta Kubrakov egy nyilatkozatban. A tisztviselő egyben beszámolt arról, hogy 39 hajó rakodása folyik az odesszai, csornomorszki és pivdenni kikötőkben, míg további 83 hajó megerősítette, hogy készen áll a kikötőkbe behajózni, és 2,4 millió tonna különböző rakományt exportálni.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermesztője és -exportőre, azt közölte, hogy a 2023/24-es július-júniusi szezonban 50 millió tonnát tesz ki az exportálható gabonatöbblete. Január 8-ig 19,4 millió tonna gabonát exportált.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még