Baleset

Két személyautó összeütközött, a balesetben ketten meghaltak

Nyugalmazott katonák támadtak rá két fiatalra, börtönre ítélték őket

A chilei legfelsőbb bíróság pénteken 20 év börtönbüntetésre ítélt négy nyugalmazott katonát két chilei fiatal megtámadásáért a Quemados (a megégetettek) ügyben.

Az eset 1986. július 2-án, az Augusto Pinochet katonai rendszere elleni nemzetközi tiltakozások hátterében történt. Ezen a napon egy katonai járőr őrizetbe vett, megvert, benzinnel leöntött és felgyújtott két chilei fiatalt.

A 18 éves Carmen Gloria Quintana egyetemi hallgató túlélte a súlyos sérüléseket, nem úgy, mint Rodrigo Rojas de Negri, a 19 éves fotós, aki négy nappal később meghalt.

Pénteken a chilei legfelsőbb bíróság 20 év börtönbüntetésre ítélte Pedro Fernandez Dittust, Julio Castańer Gonzalezt, Ivan Figueroa Canobrát és Nelson Medina Galvezt, a Pinochet-rezsim tisztjeit Rojas de Negri meggyilkolásáért és Carmen Gloria Quintana meggyilkolásának kísérletéért.

Kapcsolódó tartalom

Ez az ítélet „véget vet egy hosszú és nagyon embert próbáló folyamatnak, amelynek során meg kellett dönteni a diktátor által felállított hivatalos elméletet, amely szerint a fiatalok azért gyújtották fel magukat, mert gyújtóbombát viseltek a ruhájuk alatt” – nyilatkozta Nelson Caucoto, az egyik áldozat, Quintana ügyvédje, akit egy helyi rádióállomás idézett.

Több mint ötven éve, 1973. szeptember 11-én az Augusto Pinochet tábornok vezette chilei hadsereg megdöntötte Salvador Allende elnök kormányát.

A véres hatalomátvétel és az azt végrehajtó Pinochet tábornok megítélése a mai napig ellentmondásos, és mélyen megosztja a chilei társadalmat. A másfél évtizedig tartó szükségállapot idején legkevesebb 3200 embert meggyilkoltak, tízezreket megkínoztak és börtönbe zártak, egy időre még a főváros stadionját is koncentrációs táborrá alakították.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még