Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Harcosok özönlötték el Európát, több mint egymillió migráns érkezett 2023-ban a kontinensre

| Szerző: hirado.hu
Harcosok özönlötték el Európát – erről beszélt a biztonságpolitikai szakértő az M1-en. A becslések szerint tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába, főleg fiatal férfiak, akik közül sokan katonák voltak. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennyi ember óriási bevételt és utánpótlást jelent a bűnszervezeteknek.

Horgos külterületén valóságos falut építettek maguknak az illegális bevándorlók. A migránsok jelentős része innen indult megtámadni a magyar határzárat. A szerb rendőrségnek jelenleg sikerült eltávolítania a migránsokat a környékről, a helyiek mégis tartanak tőlük.

Kapcsolódó tartalom

„Én is tartok kutyát, én sem engedem azt hogy meg legyenek kötve, éjszaka én is elengedem őket, természetesen a kaput zárom” – mondta egy helybéli.

Észak-Vajdaságban fegyveres összecsapások is voltak 2023-ban.

Ezeknek a nyomai még most is látszanak a migránsok táboraiban.

Töltények dobozai, illetve kilőtt töltények még mindig találhatók az épületek között és az épületekben – számolt be a Híradót tudósító Loboda Árpád.

Hatalmas pusztítást hagytak maguk után Zomborban is.

Az elhagyott épületeket korábban több száz illegális bevándorló tartotta megszállás alatt. Az udvaron hatalmas szeméthegyek árulkodnak arról, hogy néhány héttel ezelőtt itt még itt voltak.

Kapcsolódó tartalom

Az épületek belsejében

arab feliratú üzeneteket hagytak a falakon az utánuk érkezőknek.

Mindenütt az 505-ös embercsempész csoport hatalmát hirdetik.

„Egy alkalommal arra értem haza, hogy a migránsok minden kerítést felszakítottak. Megpróbáltak elszökni a rendőrök elől. Kábítószert is találtak náluk. Borzasztó volt. A rendőrség mindenhonnan elvitte őket. Csak innen mellőlünk három autóbusszal szállítottak el” – idézte fel egy helyi ember.

Kapcsolódó tartalom

A zomboriakat is megviselték a 2023-as események. Azt mondják:

a rendőri tisztogatás előtt rettegésben éltek.

„A rendőrség sokáig őrizte az elhagyott épületeket ahová beköltöztek, nem engedték, hogy visszatérjenek. Sokat be is gyűjtöttek” – mondta el egy Zomborban élő.

Szerbiába tavaly több mint százezer illegális bevándorló érkezett, legalábbis a hivatalos adtok szerint. De a valós szám ennél is nagyobb lehet.

„Harcosok özönlötték el Európát”

– erről Horváth József beszélt az M1-en. A biztonságpolitikai tanácsadó azt mondta: több mint 1 millió migráns érkezett Európába 2023-ban.

Főleg 18 és 40 év közötti férfiak, akiknek jelentős része korábban hadseregben szolgált.

„A hadban álló Ukrajna védekezéséhez 500 ezer katonát szeretne behívni, ehhez képest elképzelhetjük, hogy 1 millió katona a nyugat-európai országokban milyen hihetetlen utánpótlást biztosít a bűnszervezeteknek, azoknak a radikális iszlamista terrorcsoportoknak, akik felszívják ezeket” – magyarázta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő kiemelte: míg Magyarországon biztonságban tudtak ünnepelni az emberek karácsonykor, addig más európai országokban például

Franciaországban 100 ezer fegyveres volt az utcákon azért, hogy megvédje a lakosságot.

Kiemelt kép forrása: Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Ajánljuk még