Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Madéfalvi vérengzés: lovas zarándoklattal emlékeztek az ártatlanul megölt székelyekre

| Szerző: hirado.hu
Lovas zarándoklattal emlékeztek a 260 évvel ezelőtt történt vérengzésre Madéfalván. A lovasok Csíkszépvíz határából indultak. A kegyeleti zarándoklaton részt vettek a madéfalvi veszedelem után Bukovinába menekültek magyarországi és délvidéki leszármazottjai is.

A megemlékezésen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár aztmondta: minden nehézség ellenére a székelység megmaradt, őrzik hagyományaikat és továbbadják utódaiknak, közösségüket erősítve.

„Madéfalván nem történt más, mint ami megtörtént az addigi, és az azt követő szabadság küzdelmekben. Az akkori székelyek a szabadságjogaikat, egyáltalán a nemzet függetlenségét akarták megőrizni” – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Mint ismert 260 évvel ezelőtt, 1764. január 6-án a határvédő székelyek azzal a céllal gyűltek össze, hogy beadványt fogalmazva tiltakozzanak Mária Terézia határőrséget átszervező rendelete ellen.

Másnap hajnalban a császári csapatok parancsot kaptak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. A havas téli éjszakán vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy kétszáz székelyt, köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat, mészároltak le.

Ajánljuk még