Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Olaszország kettészakadt: már Nápolyban is kapni ananászos pizzát, valaki imádja, de sokak szerint skandalum

| Szerző: hirado.hu
Aki betette már a lábát Olaszországba, az tudja, hogy vannak íratlan szabályok, amelyeket be kell tartani – és a legfontosabbak az ételek körül forognak. Cappuccino délelőtt 11 óra után? Csak turistáknak. Spagetti bolognese? Borzalmas gondolat. Ananász a pizzán? Ugyan! – legalábbis mostanáig az volt.

2024 lehet az az év, amikor az ananászos pizza betör Olaszországba, hála Gino Sorbillónak, a híres nápolyi pizzamesternek, aki a világ pizzafővárosa legismertebb pizzázó utcájában, a Via dei Tribunaliban felvette étlapjára az ananászos pizzát – írta cikkében a CNN.

Sorbillo Margherita con Ananas nevű kreációja, azaz ananászos Margherita pizzája 7 euróba – nagyjából 2650 forintba – kerül. A pizzakülönlegesség tejszínes alappal, háromféle sajttal készül, az ananászt pedig kétszer is átsütik, hogy karamellizálódjon.

Kapcsolódó tartalom

Sorbillonak, a harmadik generációs pizzamesternek világszerte 21 üzlete van, többek között Miamiban, Tokióban és Ibizán is, de csak Nápolyban kapni az újdonságot.

Világméretű vita indult

Ízletes vagy sem, az ananász a pizzán a legtöbb olasz számára ellenszenves, és a pizzája sokaknak nem jött be. Sorbillo elmondása szerint felháborodást váltott ki a közösségi médiában, és még az országos televízióban is megvitatták a témát. Azt mondja, hogy azok, akik elég kíváncsiak voltak ahhoz, hogy megkóstolják, kedvezően fogadták.

Mielőtt megmutattam volna a közösségi médiában, néhány hétig szó nélkül feltettem az étlapra, és rengetegen rendeltek belőle, még nápolyiak is” – mondta. „De Olaszország kettészakadt a dologgal kapcsolatban. És nem csak Olaszországban megosztó. Egy rakás vita nyílt róla. Azt hiszem, az emberek általában nem kíváncsiak. Bizalmatlanok mindennel szemben, ami más” – tette hozzá.

Barbara Politi gasztronómiai újságíró Nápolyba sietett, hogy kipróbálja, és pozitívan nyilatkozott.

Jó, friss, én támogatom” – mondta. „Tudták, hogy az ananász azóta része az európai étkezési kultúrának, amióta Kolumbusz Kristóf 1493-ban megkóstolta, és hazahozta? Nekem tetszett, kicsit olyan, mint a szusi – az elején talán nem szereted, de aztán fixációvá válik” – fejtette ki.

Ananász után ketchup?

Sorbillo máris felhasználta a kritikákat egy másik ellentmondásos pizza elkészítéséhez. „Amikor kijött az ananászos pizza, valaki azt írta, hogy »Most nézd meg, hogy tudsz-e csinálni egy ketchupos pizzát«, így hát megcsináltam” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Ez azonban nem közönséges ketchup volt. Piros és sárga paradicsomból készült házi szószt használt, füstölt provolone sajttal. Aztán lefilmezte magát, amint diadalmasan elfogyasztja, körülötte a házi készítésű ketchupos üvegekkel, és azt mondta, hogy „jó”. „Csak egy összetevőt vagy egy előkészítő lépést kell megváltoztatni, és máris egy teljesen új dolgot hozol létre” – szögezte le.

Biztos vagyok benne, hogy hamarosan az ananászos pizza más nápolyi pizzériák étlapján is megjelenik – és nem csak Nápolyban” – összegezte.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még