2024 lehet az az év, amikor az ananászos pizza betör Olaszországba, hála Gino Sorbillónak, a híres nápolyi pizzamesternek, aki a világ pizzafővárosa legismertebb pizzázó utcájában, a Via dei Tribunaliban felvette étlapjára az ananászos pizzát – írta cikkében a CNN.
Sorbillo Margherita con Ananas nevű kreációja, azaz ananászos Margherita pizzája 7 euróba – nagyjából 2650 forintba – kerül. A pizzakülönlegesség tejszínes alappal, háromféle sajttal készül, az ananászt pedig kétszer is átsütik, hogy karamellizálódjon.
Kapcsolódó tartalom
Sorbillonak, a harmadik generációs pizzamesternek világszerte 21 üzlete van, többek között Miamiban, Tokióban és Ibizán is, de csak Nápolyban kapni az újdonságot.
Világméretű vita indult
Ízletes vagy sem, az ananász a pizzán a legtöbb olasz számára ellenszenves, és a pizzája sokaknak nem jött be. Sorbillo elmondása szerint felháborodást váltott ki a közösségi médiában, és még az országos televízióban is megvitatták a témát. Azt mondja, hogy azok, akik elég kíváncsiak voltak ahhoz, hogy megkóstolják, kedvezően fogadták.
„Mielőtt megmutattam volna a közösségi médiában, néhány hétig szó nélkül feltettem az étlapra, és rengetegen rendeltek belőle, még nápolyiak is” – mondta. „De Olaszország kettészakadt a dologgal kapcsolatban. És nem csak Olaszországban megosztó. Egy rakás vita nyílt róla. Azt hiszem, az emberek általában nem kíváncsiak. Bizalmatlanok mindennel szemben, ami más” – tette hozzá.
Barbara Politi gasztronómiai újságíró Nápolyba sietett, hogy kipróbálja, és pozitívan nyilatkozott.
„Jó, friss, én támogatom” – mondta. „Tudták, hogy az ananász azóta része az európai étkezési kultúrának, amióta Kolumbusz Kristóf 1493-ban megkóstolta, és hazahozta? Nekem tetszett, kicsit olyan, mint a szusi – az elején talán nem szereted, de aztán fixációvá válik” – fejtette ki.
Ananász után ketchup?
Sorbillo máris felhasználta a kritikákat egy másik ellentmondásos pizza elkészítéséhez. „Amikor kijött az ananászos pizza, valaki azt írta, hogy »Most nézd meg, hogy tudsz-e csinálni egy ketchupos pizzát«, így hát megcsináltam” – hangsúlyozta.
Ez azonban nem közönséges ketchup volt. Piros és sárga paradicsomból készült házi szószt használt, füstölt provolone sajttal. Aztán lefilmezte magát, amint diadalmasan elfogyasztja, körülötte a házi készítésű ketchupos üvegekkel, és azt mondta, hogy „jó”. „Csak egy összetevőt vagy egy előkészítő lépést kell megváltoztatni, és máris egy teljesen új dolgot hozol létre” – szögezte le.
„Biztos vagyok benne, hogy hamarosan az ananászos pizza más nápolyi pizzériák étlapján is megjelenik – és nem csak Nápolyban” – összegezte.
A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)