Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Több ezren vesztették életüket a híres hídnál, ezután kevesebb lehet a tragédia

| Szerző: hirado.hu
Befejezték a San Franciscó-i Golden Gate híd védőhálójának építését. A biztonsági rendszerrel az öngyilkosságok számát szeretnék csökkenteni, a híd ugyanis a világ egyik leghírhedtebb öngyilkossági helyszíneként ismert.

Elkészült a Golden Gate híd védőhálója, amivel az öngyilkosságokat szeretnék megelőzni – jelentették be a hatóságok szerdán.

„Örömmel jelentjük be, hogy 2024. január 1-jétől a Golden Gate hídon, a 2,7 kilométer hosszú hídon öngyilkosságot megakadályozó biztonsági rendszert telepítettek” – közölte Paolo Cosulich-Schwartz, a Golden Gate híd szerkezetét felügyelő szervezet közkapcsolati igazgatója.

Cosulich-Schwartz elmondta, hogy a rozsdamentes acélhálót már a híd teljes hosszának a 95 százalékán telepítették. Az építési és tervezési korlátok miatt a híd egyes részeire a háló helyett vagy mellett függőleges kerítés került.

A védőháló telepítését közel egy évtizeddel azután fejezték be, hogy a projektet először jóváhagyták, a munkálatok viszont később, csak 2018-ban kezdődtek.

A biztonsági rendszer építéséért harcolók szerint a háló már régóta esedékes volt; a Golden Gate híd régóta a világ egyik leghírhedtebb öngyilkossági helyszíneként ismert.

Kevin Hines abban a pillanatban megbánta, hogy leugrott a Golden Gate hídról, amikor a keze elengedte a korlátot. A bipoláris zavarban szenvedő Hines 2000 szeptemberében 19 évesen ugrott le a hídról, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

„Ha a háló ott lett volna, megállított volna a rendőrség, és azonnal megkaptam volna a szükséges segítséget, és soha nem törtem volna össze három csigolyám, és soha nem jártam volna ezen az úton, amelyen akkor elindultam” – mondta Hines, aki a sorsfordító eset óta maga is az öngyilkosság megelőzésének szószólója.

Kapcsolódó tartalom

A Bridge Rail Alapítvány eredetileg a híd korlátjának megemelését szorgalmazta, de ezt a kérést elutasították, mondván, hogy a magas korlát akadályozta volna a kilátást. A csoport később kérte az öngyilkosságot megelőző háló kiépítését, amit a svájci Bernben hasonló létesítményeken már sikerrel alkalmaztak.

Cosulich-Schwartz szerint a korlátok a remélt módon működnek, a projekt befejezéséhez közeledve ugyanis már több mint felére csökkent az ugrást megkísérlő emberek száma.

A híd alatt hat méterre kifeszített háló célja, hogy visszatartsák az embereket az ugrástól, és megfékezzék azoknak a halálozási arányát, akik mégis leugranak, bár valószínűleg súlyosan megsérülnek.

„Ez egy rozsdamentes acél drótkötélháló, tehát olyan, mintha egy sajtreszelőbe ugranánk.

Nem puha, nem nyúlik. Aki mégis megkísérli az ugrást, annak tudnia kell, hogy a hálóba csapódás rendkívül fájdalmas lesz” – mondta Dennis Mulligan, a körzet vezetője.

A körzet tűzoltói külön kiképzést fognak kapni a hálóra esett emberek biztonságos kimentésében, a mentést addig a hidat karbantartó és az építésben részt vevő szakemberek végzik.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Golden Gate híd (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

Forrás: The Guardian

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Ajánljuk még