Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Elkerülhetetlen Kína és Tajvan újraegyesítése a kínai elnök szerint

| Szerző: MTI
Elkerülhetetlen Tajvan újraegyesítése Kínával – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök az állami televízióban közvetített újévi beszédében.

„Az anyaállam újraegyesülése történelmi szükségszerűség” – mondta.

„Kína biztosan újra fog egyesülni, a Tajvani-szoros mindkét oldalán élő kínaiakat a közös cél tudata kell, hogy összekösse, osztozva a kínai nemzet megújulásának dicsőségében”

– húzta alá Hszi.

Kína továbbra is saját területe részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, 23 millió lakosú szigetet, és a pekingi vezetés rendszeresen hangot ad ellenkezésének a Tajvan függetlenségét támogató bármely lépést illetően, valamint nem egyszer fenyegetett azzal: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Kapcsolódó tartalom

A január 13-ra kitűzött tajvani elnök- és parlamenti választásokat Peking a háború és béke közötti választásként állította be.

A kínai vezetés a tajvani választások favoritját, a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő William Lai-t szeparatistának bélyegezte és azzal vádolta őt és a hivatalban lévő függetlenségpárti Caj Jing-ven elnököt, hogy kínai támadást akarnak kiprovokálni a sziget ellen.

Kiemelt képen: Hszi Csin-ping kínai elnök újévi köszöntőt intéz a nemzethez Pekingben, 2023. december 31-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Ju Peng)

Ajánljuk még