Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Tűzfalcsoport: Soros felforgató módszereit alkalmazza a Donald Tusk vezette baloldali lengyel kormány

A megfélemlítésről szól az, ami most a lengyel köztelevízió körül zajlik – ezt mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az ATV-ben. Hozzátette: az új baloldali lengyel kormány lábbal tiporja a jogrendet, miközben Brüsszel csendben van. Közben a Tűzfalcsoport cikkében is arra hívták fel a figyelmet, hogy a lengyel közmédiában végrehajtott erőszakos tisztogatások alkotmány- és törvényellenesek voltak, amelyek kirívóan megsértették a demokratikus jogállam elveit.

A Donald Tusk vezette új baloldali lengyel kormány múlt héten szállta meg a lengyel köztelevíziót és kezdett tisztogatásba: az újságírókat fekete kabátos férfiak szorították ki az irodákból, az épületbe pedig rendőri egységek érkeztek.

Azóta sokszor saját telefonjuk segítségével tudósítanak a lengyel közmédiában dolgozók arról, hogy mi történik a munkahelyükön. A lengyel köztelevízióban ugyanis már az európai műsorcsere szolgáltatást is felfüggesztették. Lekapcsolták a csatorna digitális jelét, így a lengyel televízió semmilyen híranyagot nem tud küldeni a tagtelevízióknak.

Másfél hete ugyanígy kapcsolták le élő adás közben a lengyel televízió híradóját is, miközben a műsorvezető azt próbálta elmondani, hogy az utolsó pillanatig kitartanak és tájékoztatják a nézőket.

Kapcsolódó tartalom

A Donald Tusk vezette új baloldali lengyel kormány lépése után azonnal politikai háború indult Lengyelországban: Andrzej Duda államfő közölte, hogy nem írja alá a közmédia finanszírozását is tartalmazó új, baloldali többséggel elfogadott határozatot.

Soros felforgató módszereit alkalmazza régiós mintára a Tusk-kabinet

– értékelte a lengyelországi eseményeket a Tűzfalcsoport legfrissebb blogbejegyzésében. A cikkben arról írnak, hogy a Tusk-kormány alkotmánysértő módon mentette fel a közmédia vezetőit. Hozzáteszik: súlyosbító körülmény, hogy az önmagában véve is alkotmány- és jogellenes döntést a hatalom a rendőrség igénybevételével, fizikai erőszakkal, illetve az azzal való fenyegetéssel igyekszik kikényszeríteni. Amint azt kezdetben Gyurcsány Ferenc is tette 2006 elején, amely később példátlan terrorrá eszkalálódott – áll a cikkben.

Kapcsolódó tartalom

A közmédiát érintő aktuális lengyel folyamatok éles párhuzamot mutatnak a magyar ellenzéki képviselők közszolgálati médiát befolyásolni törekvő 2018 decemberi akciójával is

– emeli ki a szerző, emlékeztetve:  akkor baloldali politikusok egy csoportja mentelmi jogával visszaélve, jogellenesen és fizikai erőszakot alkalmazva hatolt be az MTVA székházába, ahol fenyegetőleg fellépve, verbálisan és a személyiségi jogokat semmibe véve félemlítette meg a közmédia munkatársait, valamint akadályozta a közérdekű üzem rendeltetésszerű működését.

Minden jel arra mutat tehát, hogy a baloldal – legyen akár kormányon, akár ellenzékben – az erőszak alkalmazásától sem riad vissza annak érdekében, hogy uralma alá vonja a közszolgálati médiát – emeli ki a szerző, aki ennek kapcsán arról ír, hogy mindez beleillik Sorosék tervébe, akik régóta meg akarják buktatni a nekik nem tetsző kormányokat.

A cikk szerint a forgatókönyv mindenhol ugyanazt a sémát követte:

a liberális média felhergeli a tömegeket, nulla társadalmi támogatottságú politikusok, csoportok pedig megpróbálnak a tömeg élére állni, és hetekig tartó erőszakos incidensekkel nyomás alatt tartani a kormányokat. Várva, hogy valaki rosszat lépjen.

Kapcsolódó tartalom

Az új lengyel kormány úgy akar felülírni törvényeket, alkotmányos rendet, ahogy azt nem teheti meg, miközben Brüsszel csendben van – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője az ATV Start című műsorában.

„Azok az emberek, Jourovától kezdve Didier Reyndersen át von der Leyenig, akik állandóan a jogállamiságot kérték számon a korábbi lengyel kormányon, most, amikor egy nyilvánvaló jogsértés történik, akkor csendben vannak, nem szólalnak meg. Nem lehet úgy jogállamiságról beszélni, nem lehet úgy európai együttműködést építeni, hogy ilyen színtű kettős mérce mutatkozik meg” – mondta Hidvéghi Balázs.

Azt mondta:

ha a kormány át akarja alakítani a lengyel közmédiát, akkor azt törvényesen teheti meg. Jelenleg azonban ami ott történik az nem a törvényekről, hanem a megfélemlítésről szól.

Kiemelt kép: Ellenzéki tüntetők a Lengyel Sajtóügynökség (PAP) varsói székháza előtt 2023. december 21-én. Az előző nap Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn)

Ajánljuk még