Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Óriási a készültség Európa nagyvárosaiban, drámai videót tett közzé a német rendőrség

Terrortámadásoktól tartanak Európa nagyvárosaiban az év utolsó napján. Berlinben és más német városokban attól félnek, megismétlődik, ami tavaly szilveszterkor történt. Egy évvel ezelőtt utcai harcok alakultak ki: a rendőrökre tűzijátékokkal lőttek, autókat, buszokat gyújtottak fel a szilveszterezők. A randalírozók között nagy számban voltak bevándorlók.

Megindult a roham a tűzijátékokért: Németországban csütörtök óta sorok kígyóznak az árusító helyek előtt. Minden kelendő, az apró pertárdáktól kezdve egészen a rakétákig.

Nekem ez hozzátartozik a szilveszterhez. Olyan, mint a fenyő karácsonykor, vagy a tojás húsvétkor” – mondja egy vevő.

A német rendőrség azonban már nem tartja a szilveszteri mulatság természetes velejárójának a tűzijátékot.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly ugyanis

az év utolsó napján több német nagyvárosban, így Berlinben, Hamburgban, Bonnban és Essenben is utcai harcok alakultak ki, rendőrökre és tűzoltókra támadtak tűzijátékokkal, autókat, autóbuszokat rongáltak meg pirotechnikai eszközökkel.

Több esetben kiderült, migránsok vagy bevándorló hátterű egyének követték el a támadásokat. Tizennyolc rendőr súlyosan megsérült, több mint száz zavargót őrizetbe vettek, köztük afgánokat és szíreket.

Kapcsolódó tartalom

A német hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődnek a tavalyi események. A rendőrség bejelentette:

évtizedek óta nem vezényeltek annyi rendőrt a terekre, mint amennyit idén szilveszterkor.

Tudjuk, mi történt tavaly szilveszterkor, elemeztük a történteket. Az akkori eseményekből levontuk a következtetéseket és most így készülünk az év utolsó napjára. Idén azonban az Izrael és Hamász közötti háború miatt is jelentősen meg kell emelni a biztonsági készültséget” – mondta a berlini rendőrség szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség és a tűzoltóság egy drámai hangvételű videóban hívja fel mindenki figyelmét, hogy azok, akik az utcán ünnepelnek majd, segítsék szilveszterkor a munkájukat, és tartsák be az utasításaikat.

Ne támadjanak bennünket. Ne lőjjenek ránk petárdákat, rakétákat és jelző fáklyákat!

– erre kéri a rendőrség a szilveszterezőket.

Teljes a készültség a német fővárosban. Az M1 berlini tudósítója arról számolt be, hogy a rendőrség rendkívüli módon megszigorította a biztonsági intézkedéseket.

Kapcsolódó tartalom

Németországban, illetve Berlinben 4500 rendőr ügyel majd szilveszterkor a biztonságra, de technikai eszközöket is bevetnek, arcfelismerő berendezéseket, illetve testkamerákat is – részletezte Noll Katalin.

Titkosszolgálati jelentések már hetek óta terrortámadásokra figyelmeztetnek más európai nagyvárosokban is.

Párizsban már karácsony előtt látványosan megnövekedett az utcákon a felfegyverzett katonák és rendőrök száma.

A francia belügyminiszter pénteken elrendelte 90 ezer rendőr, valamint 5000 katona és több tízezer tűzoltó mozgósítását szilveszterkor.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter szerint

a mostani terrorfenyegetettség a közel-keleti helyzet miatt alakult ki.

A csendőrség 10 helikoptere folyamatosan mozgásban lesz és a rendőrség manővereit segíti. December 31-én először vetünk majd be drónokat olyan terek felett, ahol nagyobb tömegek gyűlnek össze” – mondta a francia belügyminiszter, hozzátéve iszlamista támadások lehetősége miatt emelték meg a legmagasabb szintre a készültséget.

Bécsben, Kölnben és Madridban is készültségben van a rendőrség, hírszerzők szerint ezekben a városokban a legmagasabb a terrortámadás veszélye az év utolsó napján.

Kiemelt kép: Rendőrök járőröznek a kölni dóm előtt (Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf)

Ajánljuk még