Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Az év legnagyobb rendőri bevetésére készülnek Németországban szilveszterkor

Terrortámadás veszélyére figyelmeztetnek a titkosszolgálatok Európában. A hírszerzők szerint Kölnben, Bécsben és Madridban van a legnagyobb esély arra, hogy iszlamista szervezetek megzavarják a szilveszteri ünnepségeket. A német hatóságok attól tartanak, hogy megismétlődnek a tavaly szilveszteri zavargások, amikor többségében migrációs hátterű fiatalok randalíroztak az utcákon, autókat gyújtottak fel, és az egyenruhásokra is rátámadtak.

Szinte háborús állapotok uralkodtak tavaly szilveszterkor Németország több városában. Berlinben például randalírozók petárdákkal és tűzijáték rakétákkal támadtak rá a járókelőkre és a hatóságok embereire. Berlin egyik főként bevándorlók lakta negyedében például

200 maszkos fiatal támadt a kiérkező tűzoltókra,

a szolgálati járműveiket is kifosztották. A randalírozók autókat, kukákat gyújtottak fel, sokan riasztópisztollyal

őrjöngtek az utcákon, és lövöldöztek.

De nem a tavalyi volt az első eset, hogy zavargássá fajult a szilveszter Németországban. 2016. január 1-jére virradó éjjel

tömegesen zaklattak és erőszakoltak meg nőket Kölnben.

15 és 35 év közötti arab és afrikai férfiak rontottak rájuk, akik fogdosták és kirabolták őket.

Kapcsolódó tartalom

Már a karácsonyi időszakban is hatalmas volt a kölni dóm környékén a rendőri készültség. A hétvégén például robbanóanyag-kereső kutyákkal vizsgálták át a katedrálist. A szertartásokra pedig turisták nem, csak a hívek léphettek be, ők is csak szigorú ellenőrzés után.

Kapcsolódó tartalom

„A terrorfenyegetettséget eredetileg a szilveszteri utcabálokra, különböző ünnepségekre adták ki, de mi már előbb megerősítettük a kölni dóm őrzését. Itt rengeteg az ember, egyrészt azért, mert ez Európa leglátogatottabb katedrálisa. De az épület mellett egy pályaudvar is van” – mondta a kölni rendőrség szóvivője.

Német sajtóértesülések szerint

egy iszlamista csoport támadást készül elkövetni a kölni dómban.

A rendőrség nem zárja ki, hogy ez szilveszterkor bekövetkezhet. A hatóságok attól tartanak, hogy az izraeli háború miatt a tavalyinál is nagyobb zavargások törhetnek ki az év utolsó napján.

„A szövetségi belügyminiszter attól tart, hogy idén még jobban elszabadulhatnak az indulatok, hiszen a közel-keleti konfliktus borzolja a főként arab származású lakosság kedélyeit, indulatait. Attól tartanak, hogy palesztinbarát vagy Izrael-ellenes tüntetések is kialakulhatnak szilveszteréjszaka. Különösen nagy erőkkel készülnek, itt, Berlinben, a legutolsó hírek szerint 3500 rendőr lesz jelen az utcákon” – számolt be a Híradót tudósító Noll Katalin.

Kapcsolódó tartalom

A bécsi Szent István-székesegyháznál is

állig felfegyverzett, gépfegyveres katonák figyelik a járókelőket.

A titkosszolgálatok ugyanis már korábban arra figyelmeztettek, hogy iszlamista terroristák Kölnben, Bécsben és Madridban is terveznek támadásokat az ünnepek alatt.

Nyugat-Európa-szerte erősödnek az antiszemita incidensek,

szilveszterkor pedig ezek jelentősen felerősödhetnek. Erről az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója beszélt az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

„Az elmúlt napokban láttuk azt, hogy hatványozottan megerősödtek az antiszemita jellegű támadások Nyugat-Európa nagyvárosaiban. A radikális iszlamisták, a migráns hátterű bűnbandák és a szélsőbaloldali radikális szervezetek furcsa fúzióba állnak össze” – mutatott rá Horváth József biztonságpolitikai tanácsadó, aki hangsúlyozta, hogy ezek a csoportok

keresztény- és zsidóellenes jelszavakat skandálnak és egyre radikálisabb követelésekkel lépnek föl.

Horváth József emlékeztetett,

csak idén több mint egymillió illegális bevándorló érkezett az Európai Unióba.

Hozzátette, Németországban például már annyi bevándorló van, hogy egyszerű rendőri erővel szinte képtelenség védekezni ellenük, ha utcára vonulnak.

Kiemelt kép: Rendőrök járőröznek a kölni dóm előtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel. Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Ajánljuk még