Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Tartós őrizetben tartanak egy iszlamista férfit a kölni dómot ért fenyegetés miatt

Németországban a hatóságok előállítottak és az ünnepek végéig őrizetben tartanak egy férfit a kölni dómot az ünnepek előtt ért fenyegetés miatt. A székesegyház elővigyázatosságból további intézkedésig zárva tart, csak a hívek léphetnek be a misékre alapos ellenőrzés után.

A rendőrség kutyákkal kutatta át a dómot közvetlenül karácsony előtt, szenteste pedig a híveknek biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük, hogy bejussanak az éjféli misére. A fenyegetésről nem közöltek részleteket, de a dpa német hírügynökség szerint a hatóságok iszlám szélsőségesek lehetséges támadására utaló jelzésekre reagáltak.

Kapcsolódó tartalom

A kölni rendőrség szerint a birtokukban lévő információk szilveszteri fenyegetésre utaltak.

A holland határhoz közeli Weselben karácsony előtt házkutatást tartottak egy lakásban, öt férfit őrizetbe vettek. Négyet később szabadon engedtek, de a közlemény szerint a veszély elhárítása érdekében továbbra is őrizetben tartanak egy 30 éves tádzsik férfit, akiről a hatóságok nem részletezett nemzetbiztonsági információkkal rendelkeznek. Egy bíróság hétfőn jóváhagyta a kölni rendőrség kérelmét, hogy a férfit az ünnepek végéig, január 7-ig őrizetben tarthassák.

Kapcsolódó tartalom

A nyugat-németországi Köln városának ikonikus székesegyháza egyelőre zárva marad a turisták előtt. „Minden liturgikus szertartást megtartanak, de a turisták látogatása sajnos nem lehetséges” – mondta a székesegyház biztonsági vezetője, Oliver Gassen. Az istentiszteletek között a kapukat lezárják – tette hozzá.

A kölni dómot, amely a város főpályaudvarának közvetlen közelében található, karácsony és újév között általában több mint 100 ezren keresik fel.

A terrorriadó láthatólag nem riasztotta el a templomba járókat – mondta Guido Assmann székesegyházi prépost. „A hívek eljöttek, a karácsonyi mise zsúfoltabb volt, mint tavaly” – hangsúlyozta.

Hírszerzési értesülések szerint a kölni dóm és egy bécsi templom is célpontja lehet egy iszlamista csoport támadásainak.

Kapcsolódó tartalom

A bécsi rendőrség is további biztonsági intézkedéseket hozott, és a karácsony esti misék incidensek nélkül zajlottak le. Az osztrák fővárosban négy embert vettek őrizetbe. Két férfi és egy nő előzetes letartóztatásban van egy iszlamista hálózattal kapcsolatos nyomozás kapcsán – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

Kiemelt kép: Rendőrök járőröznek a kölni dóm előtt 2023. december 24-én, miután radikális iszlamista mozgalmak Európa-szerte keresztény rendezvények elleni támadásokra szólítottak fel (Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf)

Ajánljuk még