Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Van, ahol a tengerparton sütkérezve készültek a szentestére

| Szerző: hirado.hu
Míg hazánkban az eső mosta el a fehér karácsony reményét, addig Ausztráliában és az Egyesült Államok déli részén fel sem merülhetett, hogy ne a strandon készüljenek a Szentestére. Sydneyben strandolással, Floridában szörfözéssel hangolódtak az ünnepekre.

Bikiniben karácsonyoztak Ausztráliában. Sydney-ben közel harminc fokos meleg van, így a helyiek szánkózás helyett

a tengerben úszkálva és napozva készültek a szentestére.

A nyári meleg még európai fiatalokat is Ausztráliába csábított.

Kapcsolódó tartalom

„Ez az ünnep a családról szól. A nővérem utazgat, mi pedig eljöttünk, hogy meglátogassuk, mert szeretjük. Persze a napsütés nagyon jól esik, mind vidámak vagyunk, élvezzük az itt töltött időt” – mondta egy fiatal brit nő.

A karácsonyi jelmezek a nagy melegben sem maradhattak el, még

a vízimentők is mikulássapkát húztak.

Az ausztráloknak azonban érdemes odafigyelniük az időjárásra: az előrejelzések szerint a következő napokban már heves viharok csaphatnak le Sydney-re.

Kapcsolódó tartalom

Az Amerikai Egyesült Államokban a szörfösöké volt a főszerep, legalábbis a floridai strandokon. Az Orlando közelében található Cocoa Beachen idén már 15. alkalommal rendezték meg azt a szörfversenyt, amire

százával érkeztek a Mikulásnak és manónak öltözött sportolók.

„A legjobb az egészben, hogy olyan kisvárosias érzete van a rendezvénynek. A résztvevők az ország minden pontjáról érkeznek, sok ismerős arcot lát az ember, és mindenki boldog. Ilyen a jó karácsonyi hangulat” – mondta egy manónak öltözött versenyző.

Kapcsolódó tartalom

A szörfverseny fénypontja az volt, amikor

a Mikulásnak öltözött versenyzők elindultak meglovagolni a hullámokat.

A Retek Éjszakája – ez a neve annak a hagyománynak ami Mexikó egyik déli tartományában előzi meg a Szentestét. Oaxaca városában

betlehemeket, kis figurákat, sőt, embernagyságú szobrokat faragnak – kizárólag retekből.

„Nem használhatunk fémet vagy bármi ilyesmit, mindennek természetesnek kell lennie. A retek természetes formáját kell használnunk. Ahogy a nagy gazdák mondják, így tudjuk igazán értékelni a csapgyökér szeszélyes formáját” – mondta az egyik művész.

Kapcsolódó tartalom

A helyiek szerint a hagyomány egészen a 16. századik nyúlik vissza:

a spanyol gyarmatosítók akkor hozták be a retket a közép-amerikai országba.

A legenda szerint két spanyol szerzetes ösztönözte a helyi őslakos munkásokat, hogy termesszék és faragják a zöldséget – így növelve az eladásokat.

Kiemelt kép forrása: Fürdőzők a sydneyi Bondi tengerparti strandon karácsony első napján, 2022. december 25-én. Fotó:  MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi

Ajánljuk még