Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Heves viharokat és bozóttüzeket jelentettek Ausztráliából, több ezren maradtak áram nélkül

Több ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap az ausztráliai Queensland államban pusztító heves viharok miatt. Az ország több térségéből bozóttüzeket is jelentettek.

Az állam kezében lévő Energex villamosművek azt közölte, 57 ezer felhasználó maradt áram nélkül és Queensland-szerte 120 villamosvezeték meghibásodását jelentették be.

Kapcsolódó tartalom

A The Courier-Mail című helyi lap úgy tudja, az államban található Logan, illetve Brisbane néhány része hétfőn is áram nélkül maradhat, az Energex szóvivője pedig azt tanácsolta a lakosoknak, hogy ha lehetséges, használjanak generátorokat.

További heves viharokra és árvizekre figyelmeztettek a Queenslanddel szomszédos Új-Dél-Wales állam hatóságai is.

A szárazság fokozódásáért és a viharok szokatlan erejéért az El Nino időjárási jelenség a felelős, mely hét év után alakult ki újra a csendes-óceáni térségben.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben Ausztrália több államában, köztük Nyugat-Ausztráliában, az Északi Területeken, valamint Queensland keleti részén hőségriadót rendeltek el, az országos meteorológiai szolgálat pedig azt közölte, hogy a hőmérő higanyszála akár 45 Celsius-fokra is felkúszhat.

Nyugat-Ausztrália államban több mint 20 bozóttűzről is tudni, az egyik az állam katasztrófavédelme szerint a mintegy 5000 lakosú Pemberton mellett tombol.

A helyi tűzoltóság azt közölte, a helyzet a szárazság miatt a nap folyamán várhatóan rosszabbra fordul, és hozzátette, hogy az utóbbi öt napban már több mint 1000 tűzoltót mozgósítottak az oltásra.

Ajánljuk még