Aktuális

Buszsofőr mentett meg egy gyalogost a gázolástól

Tőkés László jogerősen megnyerte a rágalmazóival szemben indított erkölcsi kártérítési pert

Jogerősen megnyerte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az Antena 3 hírtelevízió, illetve az őt kémnek és hazaárulónak bélyegző egykori szekustisztek ellen hitelrontásért és rágalmazásért indított pert – tudatta az erdélyi Krónika pénteken az EMNT-elnök irodájának közleményét ismertetve.

A 2014-ben indult erkölcsi kártérítési perben Románia legfelsőbb bírósága az elhúzódó fellebbezések és újratárgyalások után a fővárosi táblabíróság 2019 decemberében hozott végzését emelte jogerőre.

A Krónika felidézte: a bukaresti televízió főműsoridőben sugárzott talk show-jának 2014. szeptember 15-i adásában Filip Teodorescu, a román kommunista politikai rendőrség (Securitate) egykori tisztje, Ioan Talpes, a külügyi hírszerzés (SIE) volt vezetője, valamint az azóta csatornaigazgatóvá előléptetett Mihai Gadea műsorvezető az 1989-ben Temesváron kitört népfelkelésben dicstelen szerepet játszó Securitatét igyekeztek tisztára mosni, miközben hazaárulással és Magyarország számára végzett kémkedéssel vádolták meg a református lelkipásztort, akinek diktatúraellenes kiállása szolgált szikraként a rendszerváltó forradalom kirobbanásához.

„Filip Teodorescu kulcsszerepet játszott a felkelők elleni véres megtorlásban, hiszen Iulian Vlad, a Securitate országos parancsnoka a rendszerellenes megmozdulás elfojtásának feladatával küldte a Bánság fővárosába”

– emlékeztetett az idézett közlemény.

Az egykori szekustiszt a stúdióban, míg Ioan Talpes, a SIE volt főnöke egy bejátszásban rágalmazta meg Tőkés Lászlót. A műsort „moderáló” Mihai Gadea meg sem próbálta bizonyításra bírni őket, sem reagáltatni az érintettet az elhangzó súlyos vádakra. Ezért Tőkés László őt és a televíziót is perbe hívta.

A jogerős ítélet a tévétársaságot és munkatársát egyetemlegesen 10 ezer lej (770 ezer forint), a ma 84 éves Teodorescut pedig 15 ezer lej kártérítés megfizetésére kötelezte. A felperes jogi képviselője szerint a 79 éves Talpes „megúszta”, mert ő úgymond „csak” bejátszásban rágalmazta Tőkés Lászlót.

Kincses Előd ügyvéd hozzátette:

40 ezer euró (14,8 millió forint) volt Tőkés László eredeti jóvátételi igénye.

„Végül a legfelső bíróság nem vette figyelembe azt az érvet, hogy a temesvári forradalom megindítóinak rágalmazása, az áldozatok emlékének meggyalázása, az egykori román-magyar szolidaritás megcsúfolása, a kiemelkedő történelmi események hamis színben való feltüntetése nem lehet csupán egy banális sajtóvétség. A Tőkés Lászlónak megítélt kártérítés jelképesnek mondható, de a lényeg magán a hitelrontókat, rágalmazókat, hamisítókat elmarasztaló ítéleten van” – összegezte az EMNT-elnök irodájának közleménye.

Kiemelt képen: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Ajánljuk még