Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Ritka tengeri természeti erőforrások kitermelésére készülnek a japánok

Japán pénteken kiterjesztette kontinentális talapzatát a Tokiótól mintegy 1000 kilométerre délre fekvő csendes-óceáni szigetek keleti részére, lehetővé téve az ország számára ritka tengeri természeti erőforrások, köztük fémek kitermelését.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a kormányülésen elmondta, hogy Japán az Ogasawara-fennsík tengeri területének jelentős részét kontinentális talapzata részeként jelölte ki, miután az Egyesült Államokkal egyeztetett a kérdésben. Az ülésen a kormány hat tengeri fejlesztési intézkedésről állapodott meg, a többi között arról, hogy a mesterséges intelligencia felhasználásával megerősíti a közeli vizek megfigyelésének képességét, és

adatokat gyűjt arról a területről, ahol ritka földfémeket fedeztek fel.

A kontinentális talapzat a kontinenseket és tengerparti államokat körül lévő, kis vízmélységű, kis lejtésű tenger alatti terület. Az ENSZ 1982-ben elfogadott Tengerjogi Egyezménye (UNCLOS) alapján egy part menti állam kontinentális talapzata a parttól számított 200 tengeri mérföldig, mintegy 370 kilométeres külső határáig terjed, és az adott ország kizárólagos gazdasági övezetének számít, ahol az adott állam saját jogán folytathat kizárólagos gazdasági tevékenységet – bányászat, halászat, közlekedés – a természeti erőforrások kiaknázására.

Kapcsolódó tartalom

Ahhoz, hogy Japán kontinentális talapzatának kiterjesztése nemzetközileg is elismerjék

Japánnak bizonyítania kell, hogy az óceánfenék kapcsolódik kontinentális talapzatához, másrészről meg kell várnia az UNCLOS bizottságának és az ügyben érintett országok kormányának jóváhagyását.

A kontinentális talapzat kiterjesztésére vonatkozó politikát a japán kormány, Abe Sinzo 2014-es miniszerelnöksége alatt dolgozta ki.

Kiemelt kép forrása:  Kisida Fumio japán miniszterelnök beszédet mond a parlament rendkívüli ülésszakán Tokióban 2023. október 23-án. fotó:  MTI/EPA/Majama Kimimasza

Ajánljuk még