Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Kim Dzsongun észak-koreai vezető atomtámadással fenyegetett

Kim Dzsongun észak-koreai vezető gratulált a közelmúltban tartott interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérletben részt vevő katonáknak, és közölte: Phenjan nem fog habozni, hogy atomtámadást indítson, ha ellenségei nukleáris fegyverekkel provokálják – jelentette csütörtökön az észak-koreai állami média.

Észak-Korea hétfőn indított egy interkontinentális ballisztikus rakétát a Japán-tenger felé, alig egy nappal azután, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát is kilőtt. A kísérletben részt vevő katonákat a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának székházába hívták meg.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun nővére közben az észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint külön közleményben bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért hadgyakorlataikkal – amelyeket „egy invázió általános előkészületeinek” nevezett – növelik a feszültséget a térségben.

A nyilatkozatban Kim Jodzsong határozottan elítélte, hogy kedden összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy megtárgyalja az észak-koreai rakétakísérleteket. Mint hangsúlyozta, a rakétakísérletekkel az ország védelmét akarják biztosítani.

Az ENSZ BT keddi ülésén nem született határozat. A tanács 2018 óta nem hozott konkrét intézkedéseket Phenjan ellen az ENSZ határozatainak megsértése miatt, mert a vétójoggal rendelkező állandó tagok közül Kína és Oroszország támogatja Észak-Koreát.

A japán, amerikai és dél-koreai külügyminiszer azonban csütörtökön közös nyilatkozatban ítélte el Phenjan ballisztikusrakéta-kísérleteit, amelyek közleményük szerint súlyos fenyegetést jelentenek a regionális és nemzetközi békére és biztonságra.

Kiemelt kép: Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Ajánljuk még