Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Cseh miniszterelnök: Magányos elkövető tette volt az ámokfutás, nem terrorcselekmény

Egyelőre úgy tűnik, hogy magányos fegyveres tette volt a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán elkövetett lőfegyveres ámokfutás, nem pedig a nemzetközi terrorizmus vagy valamilyen szervezett csoport műve – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő csütörtök esti sajtóértekezletén.

A miniszterelnök hozzátette: a biztonsági erők biztosították őt arról, hogy teljesen urai a helyzetnek, és az állampolgárokra már nem leselkedik veszély.

A bölcsészkar épületében történt lőfegyveres támadásban több mint 15 ember életét vesztette.

Az ámokfutó szintén meghalt, feltehetően öngyilkosságot követett el, de a közbelépő rendőrök is fegyvert használtak ellene.

Petr Fiala részvétét fejezte ki minden áldozat hozzátartozóinak és barátainak. „Sok életet – többségében fiatalokét – oltották ki feleslegesen, és nincs igazolás erre a rettenetes tettre” – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

„Jelenleg úgy tűnik, hogy magányos fegyveressel van dolgunk, aki azóta meghalt. Tehát nem a nemzetközi terrorizmus vagy szervezett csoport tettéről van szó.”

„Biztosítottak engem arról, hogy a biztonsági erők teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és a Cseh Köztársaságban további veszély nem fenyegeti az állampolgárokat” – szögezte le Petr Fiala.

A miniszterelnök hozzátette, hogy mély szomorúságot és felháborodást érez az értelmetlen és kegyetlen erőszak láttán. Mindenkit arra kért, működjön együtt a rendőrökkel és a mentőkkel, tartsa be az utasításaikat.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített kezelni ezt a nehéz helyzetet. Minden szükségest megteszünk, hogy segítséget nyújtsunk a sebesülteknek, családjuknak és az áldozatok családjának” – tette hozzá Petr Fiala.

Kapcsolódó tartalom

Felszólította az embereket: gondoljanak azokra, akik elveszítették a szeretteiket, mert elképzelhetetlenül nehéz lesz számukra ez a karácsony.

„Osztozzunk a fájdalmukban és a gyötrelmükben. Ebben a nehéz pillanatban mindnyájunknak közös egyetértéssel és kölcsönös megértéssel kell tiszteletünket lerónunk egy kegyetlen bűncselekmény áldozatai előtt” – mondta a kormányfő.

Kiemelt képen: Petr Fiala cseh miniszterelnök 2023. májusában (Fotó: Tereza Oprchalová, forrás: Facebook/Petr Fiala)

Ajánljuk még