Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

A tavalyinál jóval több kokaint koboztak el idén Kolumbiában

A kolumbiai hatóságok idén eddig 697 tonna kokaint koboztak el, 13 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – jelentette be Alberto Lara védelmi és biztonságpolitikai miniszterhelyettes.

Alberto Lara védelmi és biztonságpolitikai miniszterhelyettes közlése szerint a hatóságok 219 kokainfeldolgozó laboratóriumot semmisítettek meg idén, 22 százalékkal többet, mint 2022-ben.

Az éves beszámoló ismertetésekor Lara hangsúlyozta, hogy „az országban működő és lakosságot fenyegető illegális fegyveres szervezetek felszámolása érdekében” erőfeszítéseiket a finanszírozási források elleni küzdelemre összpontosítják, azaz „a lánc azon láncszemeinek nyomon követésére, amelyekben a bevételek nagy részét megszerzik”.

A beszámoló többi eleme közül kiemelte, hogy

Kolumbiában 11 százalékkal csökkent a nők elleni gyilkosságok, és 16 százalékkal a nők, gyermekek és fiatalkorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények száma.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel szemben 14 százalékkal nőtt az emberrablásos bűncselekmények és 12 százalékkal a zsarolás miatt letartóztatottak száma a tavalyihoz képest, miközben a bolti lopásos bűncselekmények száma majd negyedével csökkent idén – tette hozzá.

A kolumbiai hatóságok emellett 3442 illegális ásványkincslelőhelyet is bezártak, 1187-gyel többet, mint 2022-ben.

Lara az éves tájékoztató végén bejelentette, hogy a kormány 16 ezer hivatásos katona bevonását tervezi a konfliktus sújtotta térségek biztonságának helyreállítása érdekében, továbbá a városi és vidéki területek biztonságosabbá tételét 20 ezer rendőr bevonásával képzelik el.

A kiemelt kép illusztráció. (MTI/EPA/Kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség)

Ajánljuk még