Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

A Kreml szerint abszurdum a Kijev által javasolt béketerv

Jelenleg nincs érdemi alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak, és a Kijev által javasolt béketerv abszurd, mivel kirekeszti Oroszországot – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évértékelő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hamarosan átadnak Oroszországnak egy dokumentumot a Kijev által kidolgozott béketervről. „Valóban úgy véljük, hogy a tárgyalások témája jelenleg irreleváns” – mondta újságíróknak a Kreml szóvivője.

Peszkov arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia „aláásta a békemegállapodás esélyeit” 2022-ben

azzal, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy utasítsa el a tervezetet. Ezután nem voltak adottak a tárgyalás előfeltételei, és Ukrajna jogszabályban meg is tiltott minden tárgyalást az orosz féllel – mondta Peszkov.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök 2022 októberében rendeletet írt alá, amelyben hivatalosan „lehetetlennek” nyilvánította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel béketárgyalásokat folytassanak, miután Oroszország magához csatolt négy dél- és kelet-ukrajnai régiót.

Peszkov szerint Zelenszkij „békeformula” néven ismert béketerve hibás,

mert Oroszország bevonása nélkül akarja megteremteni a békét. „Ez enyhén szólva abszurd folyamat” – mondta a szóvivő.

Az ukrán elnök tízpontos béketerve az orosz csapatok kivonását és az ellenségeskedések beszüntetését, valamint Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását is előirányozza.

Kiemelt kép: Dmitrij Peszkov (Fotó: MTI/EPA/Pool/Samil Zumatov)

Ajánljuk még