Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Szabálytalanságok miatt részlegesen meg kell ismételni a 2021-es szövetségi választást Berlinben

A 2021-es berlini szövetségi választás részleges megismétlését rendelte el kedden a német alkotmánybíróság.

A döntés értelmében a német főváros 2256 választókerületéből 455-ben kell majd újra voksolni. Ez azt jelenti, hogy minimálisan módosulhat ugyan a szövetségi parlament (Bundestag) összetétele, de a jelenleg kormányzó koalíció többsége nem kerülhet veszélybe.

A Bundestag már korábban elrendelte 431 választókerületben a választás megismétlését, de a jelenleg ellenzékben lévő konzervatív pártok az alkotmánybírósághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy szélesebb körben rendelje el a választás megismétlését.

Kapcsolódó tartalom

A 2021 szeptemberében tartott választáson Berlin számos választókerületben mutatkozott hiány a szavazólapokból, ezért a szavazókörök előtt hosszú sorok alakultak ki, így a szavazókörök csak jóval később zárhattak be a tervezettnél.

A túlterheltség másik oka az volt, hogy a német fővárosban azon a napon bonyolították le az országos, a regionális és a helyi önkormányzati választást, továbbá egy helyi népszavazást, és ekkor tartották a berlini maratoni futást is. A futóverseny miatt elrendelt útlezárások és az akkor még érvényben lévő koronavírus-korlátozások miatt kaotikus viszonyok alakultak ki a német fővárosban.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA pool/Focke Strangmann)

Ajánljuk még