Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

A bozóttüzek miatt jelentős szmog keletkezett Sydney fölött

Az ausztráliai Sydneyben jelenleg ugyanolyan rossz a levegő minősége, mint a világ szmogtól leginkább sújtott városai közé tartozó indiai Újdelhiben, mivel beterítette az ország északi részén keletkezett bozóttüzek füstje.

Bár a tengerpartjairól és kék égboltjáról ismert Sydneyben ritka a szmog, az ikonikus Operaház és a kikötői híd fölött kedden szürke felhők lebegtek, és a levegőben látható is volt a füst.

Kapcsolódó tartalom

A levegőminőségi index késő délután elérte a 161-es értéket, vagyis a szennyezettségnek azt a fokát, amelynél az embereknek azt javasolják, hogy kerüljék a hosszabb ideig tartó szabadtéri tartózkodást. A tűzoltóság szerint mindazonáltal a déli szélnek hamarosan el kell oszlatnia a füstködöt.

A füst több száz kilométerre délre sodródott a mintegy 136 ezer hektáron égő tüzekből – közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint két nyugodt szezon után idén nyáron magas kockázatú bozóttűzszezonra figyelmeztettek Ausztráliában, szemben a 2019-2020-as „fekete nyári” tüzekkel, amelyek Törökország méretű területet pusztítottak el és 33 ember halálát okozták.

Kapcsolódó tartalom

A Santos energetikai vállalat leállította a Sydneytől 420 kilométerre északnyugatra fekvő gázprojekt munkálatait, ahol egy hatalmas bozóttűz tombolt a közeli erdőségben.

Az indiai fővárosban, amely a világ legrosszabb levegőjű települése, a levegő minőségének indexei 74 és 225 között mozognak. A helyzet annyira rossz, hogy a hatóságok eső előidézésével próbálkoznak javítani a metropolisz levegőjének minőségén.

Ajánljuk még