Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Újra a párizsi Notre-Dame tetején a gall kakas – a tűzvész után feltámad hamvaiból a híres székesegyház

Felhelyezték a párizsi Notre-Dame-székesegyház új kakasát, miután az előző súlyosan megrongálódott a 2019-es tűzvészben. A tervezők azt remélik, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok idején már daruk és az állványzat nélkül is megtekinthető lesz a huszártorony. A székesegyházat a tervek szerint 2024. december 8-án nyitják meg újra a nagyközönség előtt. Az eseményre Emmanuel Macron köztársasági elnök Ferenc pápát is meg kívánja hívni.

Kulcsfontosságú állomáshoz érkezett a 2019-ben részben leégett párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítése.

Kamerák kereszttüzében áldotta meg a párizsi érsek a katedrálist díszítő új aranyozott kakasszobrot.

A különleges szertartás után a műtárgyat egy daru az új huszártorony tetejére emelte, 96 méter magasra.

Az öreg kakas és a torony összeomlása a tűzvész a szimbólumává vált. Újjáépítettük a tornyot, és a kakast 96 méter magasra emeljük a párizsi égboltra. Ez szimbolizálja a székesegyház megfiatalodását, amiért mindannyian dolgoztunk az elmúlt négy évben – mondta a felújítás vezetője.

A franciák számára a kakas újbóli elhelyezése szimbolikus jelentést hordoz. A kereszténységben a kakas a fény visszatérését jelképezi. A gall kakas pedig nagy megbecsülésnek örvend, és Franciaország egyik jelképének számít.

Kapcsolódó tartalom

Emellett az új szoborban várhatóan olyan ereklyéket helyeznek majd el, amelyek csodával határos módon túlélték a négy évvel ezelőtti tűzvészt.

„Fontos, hogy ez a kakas emlékeztessen minket arra, hogy azon az április 15-i napon történt valami, a katedrális pedig feltámadt a hamvaiból. Láthatjuk benne a Szentlélek lángjait is, mert Párizs védőszentjeinek az ereklyéit, valamint a töviskorona egy darabját is el fogjuk helyezni benne” – mondta a kakas tervezője.

Amikor a gótikus székesegyházban 2019. április 15-én felcsaptak a lángok, a huszártonyot díszítő kakas is súlyosan megrongálódott. A műtárgyat jelenleg a Francia Műemlékek Múzeumában őrzik.

Úgy találtak rá, ahogy most is kinéz. A torony tetején volt, és amikor az leomlott, a kakas oldalra dőlt. Nem emésztette fel a tűz, de jól látható az ütés nyoma. A zuhanástól eldeformálódott, de nem égett meg” – mondta a múzeum kurátora.

A 2019-es tűzvész után a világ minden pontjáról érkeztek adományok a helyreállítás finanszírozására. Több mint 300 milliárd forintnyi adomány gyűlt össze.

A mérnökök olyan modern tűzvédelmi rendszer beszerelésére is ígéretet tettek, amilyen még egyetlen másik francia templomban sem működik.

A tervezők azt remélik, hogy a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékok idején már a felújítás részét képező daruk és az állványzat nélkül is megtekinthető lesz a huszártorony. A székesegyházat a tervek szerint 2024. december 8-án nyitják meg újra a nagyközönség előtt. Az eseményre Emmanuel Macron köztársasági elnök Ferenc pápát is meg kívánja hívni.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ajánljuk még