Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Újabb bankot törölt a háborút támogatók feketelistájáról Ukrajna

| Szerző: hirado.hu
Az ukrán kormány felfüggesztette az osztrák Raiffeisen Bank Internationalt (RBI) az Oroszország által indított háború nemzetközi támogatóinak listájáról – közölte honlapján az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) szombat este. A magyar OTP Bank csoportot októberben törölték a kijevi feketelistáról.

„A bank státuszát felfüggesztettük az Európai Bizottság képviselőinek részvételével zajló kétoldalú konzultációk idejére” – idézi a kijevi székhelyű ügynökséget az osztrák Kronen Zeitung honlapja.

Az RBI-t idén tavasszal vették fel a nemzetközi terrorizmust támogató külföldi szervezetek listájára többek közt azért, mert annak oroszországi leányvállalatai támogatták a donyecki és a luhanszki „népköztársaságok” hivatalos elismerését.

Megfigyelők szerint a Raiffeisen bank törlése az ukrán feketelistáról összefüggésben van az ország uniós felvételének támogatásáról szóló brüsszeli döntéssel.

Kapcsolódó tartalom

Karl Nehammer osztrák kancellár – aki Orbán Viktor magyar kormányfőhöz hasonlóan kritikusan beszélt Ukrajna felkészületlenségéről – nyíltan lobbizott a Raiffeisen listáról való törléséért

az uniós vezetők legutóbbi, kétnapos csúcstalálkozóján, írja a Krone.at.

Kijev október elején törölte az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról, jelentős részben a magyar politikusok által kifejtett lobbitevékenység hatására.

Kiemelt képen: Az Agora Budapest toronyháza a XIII. kerület Váci úton, tetején a Raiffeisen Bank logójával. (Fotó: MTVA/Bizom. Róka László)

Ajánljuk még