Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Szijjártó Péter: Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést „botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és „az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes” bolgár döntés „annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is” – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, „ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt”.

„Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. december 11-én. (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Ajánljuk még