Aktuális

„A kultúra a kötődéseink kötege” – átadták a Lajtha Ház Kulturális Központot

Kiderült, mibe halt bele Matthew Perry, a Jóbarátok sztárja

Matthew Perry, a Jóbarátok sztárja a nyugtatóként használt ketamin akut hatásába halt bele – derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből.

A dokumentum szerint az erős nyugtatószerként használt ketamin, más tényezőkkel együtt azt okozta, hogy a színész elvesztette eszméletét, és belefulladt a jakuzzijába.

A Los Angeles megyei halottkém jelentése közel hét héttel azután készült el, hogy az 54 éves Perryre, aki nyilvánosan elismerte, hogy évtizedekig drog- és alkoholfogyasztó volt, Los Angeles-i otthonának jacuzzijában arccal lefelé, élettelenül lebegve talált rá asszisztense.

A toxikológiai vizsgálatok a jelentés szerint Perry szervezetében ketamint, egy rövid hatású, hallucinogén hatású érzéstelenítőt találtak, amelynek szintje jóval meghaladta az ellenőrzött sebészeti ellátásban alkalmazott általános érzéstelenítéshez jellemzően társított szintet.

Halálában, amelyet balesetnek nyilvánítottak, a koszorúér-betegség, a szervezetében szintén kimutatott opioid-függőséget okozó buprenorfin (Buprenorphinum) hatása, valamint a fulladás is közrejátszott.

Kapcsolódó tartalom

A Perry szervezetében lévő ketamin koncentrációja túlságosan stimulálta a szívverését, miközben csökkentette a légzését, ami valószínűleg az eszméletvesztéshez vezetett, mielőtt az arca a forró kádban a víz alá süllyedt – áll a jelentésben.

„A bevitel pontos módja ismeretlen”

– írták a dokumentumban, hozzátéve, hogy a Perry gyomrában nyomokban mutatták ki a kábítószert. A jelentés szerint a testén nem találtak tűnyomokat.

A ketamint „disszociatív anesztetikus hallucinogénként” emlegetik, mivel a fájdalomtól, a szorongástól és a környezettől való elszakadás érzését kelti. Az amerikai kábítószer-ellenőrzési hivatal szerint a ketamint be lehet injekciózni, folyadékkal keverni, por formájában felszippantani vagy el lehet szívni.

A boncolási eredmények arra engednek következtetni, hogy Perry az orvosilag felügyelt kezelések között ketaminnal gyógyszerezte magát.

A jelentésben idézett tanúkihallgatások szerint Perry ketamin-infúziós terápián vett részt depresszió és szorongás miatt. Az utolsó ismert kezelése azonban másfél héttel a halála előtt volt, így az orvosszakértők által a szervezetében talált ketamin az utolsó infúzió óta kerülhetett a szervezetébe.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Jon Ragel/NBCU/ Getty Images

Ajánljuk még