Aktuális

Megszólalt Varga Judit Magyar Péterről: Folyamatosan sakkban akart tartani

Tánczos Barna: Az RMDSZ megakadályozta, hogy a bukaresti kormány tönkretegye a környezetvédelmi programokat

Tánczos Barna szenátor szerint az RMDSZ-nek sikerült megakadályoznia a romániai környezetvédelmi támogatási programok „tönkretételét”, így az a napelemrendszerekre vonatkozóan változatlan marad, az úgynevezett „roncsautóprogramnál” pedig a tervezethez képest kisebb mértékben csökken az állami támogatás.

A bukaresti környezetvédelmi tárcát korábban vezető Hargita megyei szenátor nyilatkozatát péntek este tette közzé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sajtóirodája.

„Visszalépett a kormány. Megakadályoztuk, hogy tönkre tegye a környezetvédelmi támogatási programokat. A mi határozott fellépésünk eredménye, hogy nem az a teljesen elfogadhatatlan tervezet lép életbe, amely lerombolta volna a klasszikus és a plusz roncsautóprogramot, valamint a napelemes programot is.

Napelemekre marad a 20 ezer lejes (1,5 millió forint) megpályázható összeg, de a roncsprogramokban csökken a támogatás összege ahhoz képest, amit az RMDSZ kormányzása alatt biztosítottunk a lakosságnak”

– idézte Tánczos Barnát a közlemény.

A kormány néhány napja közzétett, több takarékossági intézkedést tartalmazó tervezete szerint a környezetszennyező gépkocsipark megújítását célzó roncsautóprogram utalványát 7000 lejről 3500-re csökkentették volna, az elektromos autók támogatását több mint 50 ezer lejről 10 ezerre, és ezzel egyidejűleg a napelemrendszerek támogatását a jelenlegi 20 ezer lejről 10 ezerre akarták csökkenteni.

Kapcsolódó tartalom

Tánczos Barna szerint a kormány által csütörtökön késő este elfogadott sürgősségi rendelet szerint a napelemeknél jövőre is 20 ezer lejes támogatásra lehet pályázni. A klasszikus roncsautóprogramban marad a 7000 lejes értékjegy, viszont eltörölték a 15 évnél régebben bezúzott autók után járó úgynevezett „ökobónuszokat”. Elektromos autó vásárlása esetén 25 500 lejre csökken az állami támogatás – ismertette.

„A roncsprogramokkal és a napelemprogrammal több mint 200 ezer lakost támogattunk az utóbbi években. Ezek az eredmények annak köszönhetők, hogy az RMDSZ kormányzása alatt többéves környezetvédelmi programokat dolgoztunk ki,

amelyekkel kiszámítható módon támogattuk a lakosságot. A jelenlegi kormány a mostanihoz hasonló intézkedésekkel éppen ezt a kiszámíthatóságot rombolja le a támogatások csökkentése mellett. Ez ellen továbbra is minden eszközzel fel fogunk lépni” – hangsúlyozta a Hargita megyei szenátor.

A bukaresti kormány az éjszakába nyúló kormányülés után csak annyit közölt, hogy a kabinet elfogadta a – takarékossági intézkedéseket tartalmazó – sürgősségi kormányrendeletet, a pénzügyminisztérium honlapján pedig ennek csak az eredeti változata volt elérhető, amely még a legnépszerűbb környezetvédelmi programok támogatásának drasztikus csökkentését irányozta elő.

A kormányülésen elfogadott végleges változat péntek estig nem jelent meg a román hivatalos közlönyben.

Kiemelt kép: Tánczos Barna (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még