Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Szakértő: Az orosz fegyverek külföldi alkatrészeinek 74 százaléka az Egyesült Államokból származik

| Szerző: hirado.hu
Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Oroszország közvetítőkön keresztül sikeresen „kijátssza” a nyugati szankciókat, és fegyvereiben számos külföldi alkatrészt használ. Ennek a mértéke azonban mostanáig nem volt ismert. Az ukránok által megvizsgált orosz fegyverek sokak számára talán megdöbbentő mennyiségű amerikai, francia vagy éppen japán komponenseket tartalmaztak.

Az orosz hadsereg által használt modern katonai eszközök (pl. drónok, precíziós rakéták, helikopterek, repülők stb.) jelentős része nyugati komponensekre épül, éppen ezért az Oroszország ellen meghozott szankciók egy része az orosz hadsereg által használt technológiák és termékek ellen irányult – írta rövid elemzésében Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, aki szerint ezek vagy közvetlen katonai felhasználásra kerültek, vagy kettős felhasználású termékek voltak (lakossági felhasználás, de akár katonai célokra is használhatók).

Hozzátette: ha a döntéshozók elképzelései alapján sikerült volna a szankciókat betartatni, akkor ma nem beszélhettünk volna arról, hogy Oroszország képes havonta újabb precíziós rakétákat gyártani, vagy tömeggyártásba tudta kapcsolni a legmodernebb harci drónjait.

Azonban ezek a szankciók nem bizonyultak működőképesnek

– fogalmazott a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Rámutatott: az elmúlt másfél év alatt Moszkva kidolgozta azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével kikerüli a szankciókat, és hozzájut a nyugati (amerikai, svájci, holland, francia, japán stb.) alkatrészekhez.

Egy nemrég publikált ukrán adatbázis szerint több mint kétezer külföldi komponens található (többek között mikrochipek, tranzisztorok) az orosz fegyverekben.

Az ukránok által megvizsgált orosz fegyverek külföldi alkatrészeinek átlagban a 74 százaléka az Egyesült Államokból származik

– hívta fel a figyelmet Bendarzsevszkij Anton.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Mint írta, Oroszország jelenleg például nem képes a precíziós rakétáit vagy drónjait sem az orosz, sem esetleg kínai technológiákból gyártani, ehhez szüksége van a nyugati komponensekre, melyek többsége amerikai, svájci, kínai, német, holland, tajvani és brit cégektől származik.

Így például

az Ukrajna ellen a legtöbbet használt orosz öngyilkos Shahed drónokban egyetlenegy Oroszországban gyártott komponenst sem találtak

– szögezte le, megjegyezve, hogy ehhez hasonlóan az orosz legmodernebb hiperszonikus rakéta, a Kindzsal is túlnyomórészt amerikai komponenseket tartalmaz, ahogy a Kalibr szárnyas rakéták is.

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan kerültek Moszkva kezére a szóban forgó alkatrészek, a szakértő azt írta, az ukránok szerint ezek egy része maláj, kínai és más délkelet-ázsiai országokban lévő közvetítőkön keresztül juthatott el az orosz piacra.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) és Vlagyimir Lepin, a Kalasnyikov Konszern vezérigazgatója (j) a Kalasnyikov izsevszki fegyvergyárában (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még