Időjárás

Sivatagi por szűri a napsütést húsvétvasárnap, közel 30 fok is lehet

A WHO szerint hamis bizonyítékokkal népszerűsítik az e-cigarettákat a gyártók

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) téves információk terjesztésével és a gyerekek tudatos megcélzásával vádolta meg az e-cigarettákat népszerűsítő dohányipart.

„A gyerekeket már fiatalon megcélozzák és csapdába ejtik, hogy e-cigarettát használjanak, és nikotinfüggővé váljanak” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. A szervezet az ízesített termékek betiltásával, a nikotintartalom csökkentésével és a termékek megadóztatásával próbálja kevésbé vonzóvá tenni az árucikket.

A dohánygyártó cégek az e-cigarettákat a hagyományos cigarettánál kevesebb egészségügyi kockázatot hordozó nikotintermékként hirdetik. A WHO ezzel kapcsolatban kiemelte:

a nikotint párologtató elektromos készülékek szintén mérgező anyagokat termelnek, használatuk rákot okozhat, és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli.

Az anya szervezetébe bekerült nikotinpára káros hatással van a magzatra, és a kiskorú dohányfogyasztók mentális fejlődését is visszavetheti – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az e-cigarettát használó 13 és 15 év közötti fiatalok száma a WHO összes régiójában meghaladja a felnőtt fogyasztók számát. Kanadában az e-cigarettát használó 16 és 19 év közöttiek száma 2017 és 2022 között a duplájára nőtt,

Angliában az elmúlt három évben a háromszorosára nőtt a fiatal fogyasztók száma

– tudatták.

A WHO következtetése alapján az e-cigaretta nem hatékony megoldás a dohányfogyasztás csökkentésére, mert a termék addiktív hatása miatt a fogyasztók nagyobb valószínűséggel fordulnak a hagyományos cigaretták felé.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/ Kallos Bea)

Ajánljuk még