Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Megállapodott a német kormánykoalíció: 2024-ben kevesebb pénz jut klímavédelemre, de többet adnak Ukrajnának

Egész éjszakás vita után megállapodásra jutott Németország hárompárti kormánykoalíciója a 2024-es szövetségi költségvetésről; ennek részeként Berlin az idei duplájára, nyolcmilliárd euróra emeli a Kijevnek nyújtandó katonai támogatást, miközben 12 milliárd euróval csökkenti a klíma- és átalakítási alap forrásait.

„A kormány ragaszkodik a céljaihoz” – jelentette ki Olaf Scholz kancellár koalíciós társai, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter jelenlétében.

A költségvetésről szóló tárgyalások elhúzódásának hátterében a szövetségi alkotmánybíróság négy héttel ezelőtti döntése áll, amely alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az Olaf Scholz vezette kormány számára a koronavírus-járvány időszaka alatt fel nem használt 60 milliárd euró (22 600 milliárd forint) átcsoportosítását a költségvetés klíma- és átalakítási alapjába.

Jövőre – a bírósági döntés értelmében – 12 milliárd euróval, a 2027-ig tartó időszakban pedig 45 milliárd euróval kevesebb forrás áll rendelkezésre a szóban forgó fejlesztésekre, azonban Scholz szerint így is 160 milliárd euró jut fejlesztésekre az eredeti 200 milliárd euróhoz képest.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai menekültek támogatására további 6 milliárd eurót különítettek el jövőre, míg az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeket megszüntetik 2024-ben.

„Határozottan előmozdítjuk hazánk klímasemleges megújulását, erősítjük a társadalmi kohéziót, és szorosan kiállunk Ukrajna mellett az Oroszországgal szembeni védekezésben” – fogalmazott Scholz.

A költségvetésben keletkező 17 milliárd euró hiányt jövőre a klímavédelmi, valamint a közlekedési, építésügyi és munkaügyi minisztériumok kiadásainak csökkentésével kívánják ellensúlyozni.

„Nem örülünk ennek, de szükségesek” – jegyezte meg Scholz.

Németországban az államháztartási hiányt több mint egy évtizede adósságfék szabályozza. A koalíciós tagok megerősítették, hogy ettől csak rendkívüli esetben térnek el, például ha az ukrajnai háború szükségessé teszi. Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint a GDP-arányos államadósság 64 százalékra, a költségvetési hiány pedig 1,5 százalékra csökken jövőre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA

Ajánljuk még