Időjárás

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Kártérítést követelnek a német cégek, mivel el kellett hagyniuk Oroszországot

| Szerző: hirado.hu
Akár több milliárd eurós kártérítési kötelezettség elé is nézhet a német állam, miután több gigacég is jelezte, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók számukra tetemes károkat okoztak, és ezt a kormányon akarják bevasalni.

A Volkswagen Bank, a Siemens Mobility és más német cégek kártérítést követelnek a német szövetségi kormánytól azon veszteségek miatt, amelyek azért keletkeztek, mert az ukrajnai háború miatt az Oroszország ellen bevezetett szankciók következtében nem tudták folytatni nyereséges üzleti tevékenységüket Moszkvával – írja a Business Insider német kiadása.

Robotok dolgoznak az Audi karosszériaüzemében (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az olaj- és gázpiacon tevékenykedő Wintershall Dea után más cégek is benyújtották kártérítési igényüket a német szövetségi kormánynak. A Siemens AG, a Siemens Mobility és a Volkswagen Bank vasúti részlege a német DPA hírügynökség kérdésére megerősítette ezt az információt.

Sok más német vállalathoz hasonlóan a Siemens is a szövetségi befektetési garancia rendszerén keresztül biztosította az oroszországi befektetéseit” – mondta a Siemens Mobility szóvivője. A biztosítással rendelkező beruházásokkal kapcsolatban a társaságok már felvették a kapcsolatot a szövetségi kormánnyal és a Pricewaterhouse Coopers (PwC) könyvelőcéggel, amely a befektetési garanciák végrehajtásával volt megbízva. Eddig csak a Wintershall jelentette be a szándékát, hogy élni kíván a korábbi oroszországi befektetéseihez nyújtott állami garanciákkal.

Kapcsolódó tartalom

Megerősíthetem, hogy a Wintershall kihasználta az oroszországi befektetései számára nyújtott szövetségi garanciákat. Hosszú ideje tárgyalunk a Wintershall DEA AG-vel a lehetséges kompenzációs forgatókönyvekről” – mondta a német pénzügyminisztérium szóvivője.

Michael Kellner gazdasági államtitkár november 16-án jelentette be: nyolc cég jelezte, élni kíván az oroszországi projektekhez kapcsolódó német állami garanciákkal. Összességében 2,8 milliárd euróról van szó, amelyre a német kormány az orosz hadművelet előtt garanciákat adott.

Kapcsolódó tartalom

A német államnak azért is horribilis összeget kellene fizetnie, ha felmondanák az oroszok a gázszállítási szerződést. Valójában nem is fordult el teljesen Európa legnagyobb gazdasága az orosz gáztól – írta a Business Insider német kiadására hivatkozva a Világgazdaság.

Ajánljuk még