Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Európai uniós MI-szabályozás: Macron szkeptikus és óvatosságra int

| Szerző: hirado.hu
Nem tartja jó ötletnek az EU új, a mesterséges intelligencia (MI) használatát szabályozó, átfogó törvényjavaslatát Emmanuel Macron. Miközben a mainstrem média történelmiként ünnepelte a világ első, átfogó törvényjavaslatát az MI-ről, a francia köztársasági elnök hétfőn Toulouse-ban figyelmeztetett: a javaslat versenyhátrányt jelent az európai technológiai cégeknek.

„Olyan dolgokat szabályoznánk, amelyeket már nem mi fogunk előállítani, fejleszteni. Ez sosem jó ötlet, ezért nem szabad elhamarkodottan lépnünk!” – többek között ezt a véleményt fogalmazta meg hétfőn Toulouse-ban Emmanuel Macron a mesterséges intelligencia szabályozásáról szóló törvényjavaslatról, melyet az Európai Unió képviselői a napokban elfogadtak.

Gyanús lelkesedés

Kapcsolódó tartalom

A szabályozás, amelyről 2024 elején voksol az Európai Parlament, többek között a ChatGPT-vel vagy az elektronikus arcfelismeréssel foglalkozik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az emberek jogait védi a javaslat, melynek részletei egyelőre nem ismertek.

Miközben

a baloldali és liberális sajtó lelkendezve tárgyalta a világ első, mesterséges intelligenciát szabályozó törvényjavaslatát,

Macron igencsak szkeptikus ellenvéleményt fogalmazott meg. Jelképes volt a helyszín is, ahol az államfő választ adott a törvényjavasaltra: egy felújított Airbus-csarnokban, a Toulouse-Blagnac repülőtér kifutóinak közelében beszélt erről. Az eseményen Macron ismertette a Franciaország 2030 nevű, kétéves, mintegy 3200 ipari projekt fejlesztésének támogatását lehetővé tévő 54 milliárd eurós tervet. Látogatásakor az elnök többször is kitért az ország szuverenitásának fontosságára, és az EU bonyolult döntéshozó gépezetén feltűnő gyorsasággal végigzavart és megszavaztatott törvényjavaslatról is e szellemben mondta el a véleményét.

Versenyhátrányt jelenthet

Macron többször is hangoztatta: szerinte az EU új, mesterséges intelligenciáról szóló törvényjavaslata azzal a kockázattal jár, hogy

az európai technológiai cégeknek ez versenyhátrányt jelenthet az amerikai, brit és kínai riválisokhoz képest.

Macron aggodalmát hangsúlyozva kifejtette: az új törvény azt jelenti, hogy

az EU a világ legszigorúbb szabályozását fogja alkalmazni

az úgynevezett alapmodellekre, vagyis arra a technológiára, amely az olyan generatív mesterségesintelligencia-termékek alapját képezi, mint az OpenAI ChatGPT, amely másodpercek alatt képes emberhez hasonló szavak, képek és kódok tömegét előállítani – idézi a Financial Times.

„Ki kell értékelnünk”

Macron leszögezte: „Nem tartom jó ötletnek, és ezt őszintén mondom. Tehát ki kell értékelnünk.” Megjegyezte, hogy

az Egyesült Királyság, Kína és az Egyesült Államok nem döntöttek e lehetőség, tehát a törvényi szabályozás mellett.

(Az EU felé lojális sajtótermékek ezt úgy kommunikálják, hogy e három ország „gőzerővel dolgozik” hasonló törvényjavaslaton – a szerk.) Macron kijelentette: „A javaslatot ki kell értékelnünk, avagy alapos, szisztematikus vizsgálatnak kell alávetni, és ha vezetőket vagy innovátorokat veszíthetünk el miatta, akkor vissza kell térni erre.”

Nem vita tárgya?

A Le Figaro hozzáteszi: Franciaország és Németország hónapok óta közös álláspontot képvisel annak érdekében, hogy olyan szabályozást szorgalmazzanak, amely nem fojtja el túl sok korlátozással az ágazat egyes startupjait.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy Macron honfitársa, a Le Figarónak nyilatkozó Thierry Breton rövidre zárta a lehetséges vitákat. A belső piacért felelős európai biztos kijelentette: a javaslattervezet már nem vita tárgya, ebben a formában kerül az Európai Parlament elé.

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök a huszártorony tetején, amint megnézi a párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállítási munkálatait 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Christophe Ena)

Ajánljuk még