Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

„Már minden tele van migránstáborokkal, nem érzem biztonságban magam Franciaországban” – elkaszálta a migrációs törvényjavaslatot a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés kedden elutasította a kormány által beterjesztett bevándorlásügyi törvényjavaslatot. Az intézkedés egyfelől könnyebbé tenné az illegális bevándorlók munkavállalását, másrészről viszont felgyorsítaná a bűnözők és a kiutasítottak elleni fellépést. A törvénytervezetet a francia alsóház jobb- és baloldali képviselőinek többsége is elutasította.

„A nemzetgyűlés a törvényjavaslat elutasítása mellett döntött” – jelentette be a francia alsóház szóvivője. A nemzetgyűlés kedden 270 támogató és 265 ellenző szavazat mellett döntött a kormány által beterjesztett bevándorlásügyi törvényjavaslat elutasításáról.

„Ha nem beszélünk a migrációról, akkor a francia nép akarata ellen cselekszünk” – kommentálta a döntést Gérald Darmanin belügyminiszter.

Az illegális bevándorlók kezeléséről szóló törvényjavaslat meglepő módon a jobb- és a baloldalon egyaránt ellenzőkre talált.

A liberálisok emberi jogi aggályok, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés a túlzott engedékenysége miatt utasította el a szöveget.

Kapcsolódó tartalom

„Azért van illegális migráció, mert a kormány nem lép fel ellene. Mi a migránsok helyett a franciák értékeit tartjuk szem előtt” – nyilatkozta Edwige Diaz, a Nemzeti Tömörülés alsóházi képviselője.

A törvényhozók gyűlésével egy időben migránsok százai tüntettek a parlament épülete előtt.

A bevándorlók szerint a francia jogrendszer átláthatatlan, mivel egyfelől munkavállalásra biztatja őket, másrészről viszont súlyosan kirekesztő a migránsokkal szemben.

„A bevándorlásiak nem adnak papírokat, ezért feketén dolgozunk. Munka van bőven, de nem fizetnek jól, már ha egyáltalán fizetnek valamit. Okiratok nélkül itt semmire nem mész” – mondta egy Maliból érkezett migráns.

Kapcsolódó tartalom

Átalakítás után újra beterjeszthetik a törvényjavaslatot

A most leszavazott törvényjavaslat egyrészről tartózkodási engedéllyel könnyítene az illegális bevándorlók munkavállalásán, ugyanakkor lehetővé tenné, hogy a bűnözőket és a korábban kiutasítottakat gyorsított eljárással távolítsák el az országból. A kormány várhatóan újra beterjeszti majd a javaslatot, mert a tömeges migráció évek óta súlyos problémát jelent Franciaországban. A hivatalos adatok szerint

a 65 milliós ország lakosságának több mint 10 százaléka bevándorló hátterű, és évről évre újabb százezrek kérnek menedékjogot.

A migránsok többsége városszéli nyomortanyákon, mélyszegénységben él. „Hihetetlen, hogy már minden tele van migránstáborokkal. Ez rettenetes!” – mondta egy férfi. „Már nem érzem biztonságban magam Franciaországban” – jegyezte meg egy francia nyugdíjas.

Kapcsolódó tartalom

A társadalom nagyobb része és a bevándorlók közötti feszültség szinte tapintható. Idén nyáron káosz lett úrrá a francia városok utcáin, miután egy hatósági erőszak áldozatául esett algériai–marokkói származású fiatal halála hetekig tartó, országos tüntetéshullámot idézett elő.

Kiemelt kép: A francia nemzetgyűlés párizsi ülésterme 2023. december 11-én, amikor az alsóházban megkezdődött az új francia bevándorlási törvény vitája (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Ajánljuk még