Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Nem nyerte el az új lengyel szejm bizalmát Mateusz Morawiecki kabinetje

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) nem adott hétfőn bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének. A parlamentnek így egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással.

A 460 fős szejmben 190 képviselő bizalmat szavazott a november végén beiktatott Morawiecki-kormánynak, 266-an – a Polgári Koalíció (KO), a Lengyel Parasztpárt (PSL), a Lengyelország 2050 (PL2050) és az Új Baloldal tagjai – azonban ellene voksoltak. Senki sem tartózkodott, három képviselő nem volt jelen.

Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg a kormány összeállításával Morawieckit, az október 15-i parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot nyert Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét.

A lengyel alkotmány értelmében a kormányalakítás második szakaszában viszont már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással.

A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke. Szymon Holownia alsóházi elnök, a PL2050 elnöke a hétfői bizalmi szavazás után rámutatott: a lengyel alkotmány 1997-es elfogadása óta először fordul elő, hogy a szejm választ kormányfőt.

Kapcsolódó tartalom

A szavazást megelőző parlamenti vita során a KO nevében felszólaló Barbara Nowacka képviselő „a szegénységet és a vállalkozások csődjét okozó óriási infláció miatt” bírálta Morawiecki kormányát. A külpolitikát illetően pedig Lengyelország „soha nem volt ennyire gyenge a nemzetközi színtéren” – jelentette ki Nowacka.

Jaroslaw Kaczynski eddigi kormányfőhelyettes, a PiS elnöke felszólalásában Oroszország további politikai és katonai terjeszkedésének veszélyére figyelmeztetett, ennek kapcsán pedig óva intett attól, hogy módosítsanak a lengyel hadsereg korszerűsítési tervén.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a többségi koalíció egyes politikusai „túlzottnak” nevezték a korszerűsítési programot, és felülvizsgálatának szükségességét emlegették.

Második fenyegetésnek nevezte Kaczynski az Európai Unió alapszerződéseinek módosítására irányuló terveket. „Ez egy olyan változás koncepciója, amelynek révén a lengyel állam egy kívülről, Brüsszelből vagy igazából Berlinből irányított, lengyelek lakta területté válna” – figyelmeztetett a politikus.

A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, és az újabb bizalmi szavazás is már aznap várható. Holownia szerint az államfő szerdán be is iktathatja az új kabinetet.

Ajánljuk még