Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Elszólta magát az amerikai külügyminiszter Ukrajnával kapcsolatban

Nyilvánosan elismerte az amerikai külügyminiszter, hogy az Ukrajnának szánt pénzek döntő többsége, beleértve az európai pénzeket is, amerikai cégeknél landol. A Magyar Nemzet beszámolója szerint elszólta magát Antony Blinken, amikor úgy fogalmazott: az Ukrajnának szánt pénzek 90 százaléka amerikai cégekhez kerül, az amerikai gazdaságot pörgeti. A Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban megjegyzi: kiderült, miért akarja Amerika az orosz–ukrán háború folytatását.

Elszólta magát az amerikai külügyminiszter – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet. A portál azt írja: Antony Blinken nyilvánosan elismerte, hogy az Ukrajnának szánt pénzek döntő többsége az amerikai cégeknél landol. Hozzáteszik: ezzel lényegében nyíltan elismerte, hogy az Egyesült Államok a háborús helyzet fenntartásában érdekelt.

Kapcsolódó tartalom

A politikus kijelentéséről készült felvétel futótűzként terjed a közösségi médiában.

Blinken szó szerint úgy fogalmaz: az Ukrajnának szánt pénzek 90 százaléka az amerikai cégekhez kerül, munkahelyeket teremt és az amerikai gazdaságot pörgeti.

Ezért mint külügyminiszter hangsúlyozza: tovább kell folytatni Ukrajna támogatását. De ezzel sokan nem értenek egyet.

Kapcsolódó tartalom

Sőt kommentelő is felháborodott. Volt aki azt kérdezte: mit gondolhatnak azok az ukrán anyák, apák, feleségek és gyermekek, akik elvesztették családtagjaikat és azt hallják: a háború az amerikaiaknak előnyös?

Elemzők már jó ideje beszélnek arról, hogy az Egyesült Államoknak hiába lehetne kulcsfontosságú szerepe a béke helyreállításában, sokkal inkább a vérontás folytatásában érdekelt, ezért is finanszírozza Kijevet.

Volodimir Zelenszkij erről és Ukrajna uniós csatlakozásáról is próbált egyeztetni az argentin elnök beiktatásán, többek között Orbán Viktorral. A jelenetről több videó is nyilvánosságra került.

Jól látszik, hogy Orbán Viktor határozottan beszél az ukrán elnökhöz, aki hallgatja a magyar kormányfőt.

„Egyeztettem Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, meglehetősen közvetlen és lényegre törő beszélgetés volt”

– ismerte el nem sokkal később videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

A miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel a megbeszéléssel kapcsolatban azt közölte: Orbán Viktor jelezte az ukrán elnöknek, hogy az EU tagállamai folyamatosan tárgyalnak Ukrajna uniós csatlakozásáról.

A kormányfő csütörtökön Emmanuel Macron francia elnökkel is tárgyalt a kérdésről Párizsban. Orbán Viktor előzőleg az Európai Tanács elnökének világossá tette: hazánk szerint Ukrajna uniós csatlakozása nem időszerű, ezért le kell venni az e heti uniós csúcs napirendjéről.

Komoly feszültségekkel járna Ukrajna uniós csatlakozása

– erről beszélt a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a Kossuth Rádióban. Pócza István hangsúlyozta: ezzel a tagállamoktól vennének el pénzeket.

„Ukrajna hirtelen az élre ugorna, és akkor ha azt nézzük, milyen az átlagos fejlettsége egy ukrán régiónak vagy milyen a fejlettsége akár még egy román vagy szlovák régiónak, akkor óriási különbségek alakulnának ki, és ez azt jelentené, hogy a pénzek nagyobb valószínűséggel folynának oda és nagyobb mennyiségben folynának oda, mint a régiónak más már európai uniós tagországaiba. Ebből valószínűleg feszültség, ebből valószínűleg viták lennének” – mondta Pócza István.

Az unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját a héten tartják Brüsszelben. Ott dőlhet el, hogy megindulnak-e a csatlakozási tárgyalások Kijevvel és az EU nyújt-e további 50 milliárd eurós támogatást Ukrajnának.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még