Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Zelenszkij Orbán Viktor után utazott Argentínába, megbeszélésükről videó is készült

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök röviden tárgyaltak Buenos Airesben, az argentin parlament vendégszobájában.

Az NV ukrán média X-en közzétett szűkszavú bejegyzése szerint az új argentin elnök beiktatásának margóján a vezetők rövid megbeszélést folytattak az Európai Unió csúcstalálkozója előtt, ahol Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai is napirendre kerülhetnek.

Kapcsolódó tartalom

A felvételen csupán annyi látszik, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetnek, de az nem derül ki, hogy miről.

 

A felek az argentin parlament vendégszobájában váltottak röviden szót

– írja ukrán forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az ukrán elnök korábban Emmanuel Macron francia elnökkel beszélt telefonon, aki pénteken a magyar kormányfőt fogadta.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet felidézte, hogy korábban az ukrán elnöki hivatal vezetője telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. A tárgyalás során

Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott a találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy pozitív eredménnyel zárul.

Kapcsolódó tartalom

A háború kirobbanása óta meglehetősen szokatlan esemény, hogy az ukrán elnök külföldre utazzon, különösen egy új államfő beiktatására.

Elképzelhető, hogy

azért vállalta a hosszú utat Buenos Airesbe, hogy személyesen is szót válthasson Orbán Viktorral.

Az Európai Unió állam- és kormányfői jövő héten találkoznak.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormányfő korábban többször egyértelművé tette, hogy mivel a tagországok között nincs egyetértés, ezért

a legjobb lenne, ha a csúcson napirendre sem kerülne Ukrajna uniós csatlakozásának ügye.

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánljuk még