Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Az izraeli haderő felszólította a dél-gázai Hán-Junisz lakóit, hogy meneküljenek el a heves harcok elől

Visszautasította a gázai háború befejezésére irányuló nemzetközi felhívásokat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ezek ugyanis szerinte nem összeegyeztethetők a Hamász felszámolásának támogatásával. Közben az izraeli hadsereg továbbra is arra szólította fel a gázaiakat, hogy hagyják el Hán-Junisz városát a heves összecsapások miatt.

Túlélők után kutattak az emberek a Gázai-övezet déli részén fekvő Hán-Juniszban vasárnap. Azonban a romok közül csak kevesen kerültek elő élve.

Egyikük arról beszélt, hogy a családjával reggel akartak útnak indulni az egyiptomi határnál fekvő Rafah vagy az izraeliek által biztonságos zónának jelelölt Al-Mavaszi felé. Eddig hezitáltak, mert a biztonságosnak ítélt térségekben is több halálos áldozatot követeltek a támadások. Végül azonban nem mehettek el, mert szombat éjjel légicsapás érte az otthonukat.

Kapcsolódó tartalom

Az esti ima után lefeküdtünk aludni, majd arra ébredtünk, hogy ránk szakadt a ház. Kiabáltunk, hogy életben vagyunk, majd jöttek a mentőegységek és kihúztak, akit csak tudtak. Három emelet omlott össze és temette maga alá az embereket. A szüleim, a testvéreim és az összes unokatestvérem a romok alatt van” – mondta a gázai férfi.

Egyre több gázai keres menedéket, ám a harcok miatt egyre csökken a biztonságosnak mondható területek nagysága.

Eközben az ENSZ szerint már gyakorlatilag lehetetlen humanitárius segélyeket bejuttatni a térségbe. Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy a túlzsúfoltság, valamint az élelmiszer, a víz, a szállások és a higiénia hiánya járványokhoz vezethet, ezt pedig a térség kórházai már nem bírnák el.

A gázai egészségügyi rendszer térdre rogyott, és az összeomlása folytatódik. Az eredeti 36 kórházból mindössze tizennégy működik, azok is csak részlegesen. Az eredeti 3500 betegágyból mindössze 1400 áll rendelkezésre” – nyilatkozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Közben a palesztin térségben folyamatosak az utcai harcok, erről az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet katonai szárnya tett közzé felvételeket. Az izraeli csapatoknak ugyanis nemcsak a Hamásszal, hanem többi kisebb helyi fegyveres csoporttal is meg kell küzdeniük.

A zsidó állam hadserege vasárnap arról számolt be, hogy 24 óra leforgása alatt 250 katonai célpontra mértek csapást, köztük a Hamász egységeire, fegyverraktárakra és a terroristák által használt alagúthálózatra is.

Közben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította a gázai háború befejezésére irányuló nemzetközi felhívásokat, mert szerinte ezek összeegyeztethetetlenek a Hamász elleni háború céljaival.

Az elmúlt napokban beszéltem Scholz német kancellárral, Macron francia elnökkel, illetve más vezetőkkel. Elmondtam nekik, hogy nem lehet egyrészt támogatni a Hamasz felszámolását, ugyanakkor nyomást gyakorolni ránk a háború befejezése érdekében, ami megakadályozná a Hamász megsemmisítését. Úgy gondolom, hogy ebben a harcban az igazság a mi oldalunkon áll” – fogalmazott Netanjahu.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli kormányfő köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek is azért, hogy kormánya megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának gázai tűzszünetet sürgető határozatát, és hogy Washington jóváhagyott egy, az izraeli hadseregnek szánt lőszerszállítmányt.

Kiemelt kép: Füst Hán-Junisz felett 2023. december 9-én (Fotó: EPA/HAITHAM IMAD)

Ajánljuk még