Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

A vallásszabadság volt az „amerikai élmény” alapköve – az amerikai zsidóságot ráébresztette a palesztin-izraeli konfliktus, a liberálisok nem a szövetségeseik

Matthew Hurt, a Leadership Institute szakmai programjainak igazgatója a hatékony kampány folyamatairól, valamint az amerikai egyetemeken zajló palesztinpárti tüntetésekről beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Leadership Institute több, mint 40 éves múltra visszatekintő országos intézmény, ami politikai aktivitásra ösztönzi a fiatalokat, egyetemi programot visz, valamint politikai pályára készülő jelölteket, és kampányaktivistákat képez.

A beszélgetést a Vasárnapi újságból itt hallgathatja vissza:

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható vissza.

– A Leadership Institute nem foglalkozik közvetlenül politikával, viszont azokkal a módokkal, eszközökkel igen, hogy miként lehet embereket megszólítani. Ebben az értelemben is, a következő egy év számos feladatot hordozhat. Ahogy akár a közelmúltbeli időszakos választások is mutatták, a konzervatív gondolat számára rengeteg lehetőség nyílik, de amikor a választás napja van, akkor azokat a gyümölcsöket nem tudják leszedni. Ez pedig talán abban is feladatot hordoz, hogy miként tudnak minél többeket elérni és aktív szavazóvá tenni.

– Intézetünk a 2020-as választások óta a képzési programok iránti érdeklődés robbanásszerű növekedését tapasztalja. Különösen ami az ország különböző államaiban tartott képzéseket illeti. És igen, a közelmúltbeli választások azt mutatták, hogy eltérő eredmények születnek az eltérő államokban. A Leadership Institute ugyan nem politizál közvetlenül, de arra készít fel konzervatívokat, hogy miként lehet győzni. Azt látjuk, hogy

a konzervatív embereket szerte az országban, nagyon érdekli, hogy mi fog történni 2024-ben az elnökválasztáson, valamint a kormányzóválasztásokon, a szenátusi és kongresszusi választáson.

És igénylik az eszközöket ahhoz, hogy hatékonyak lehessenek. Hónapról-hónapra azt látjuk, hogy konzervatívok ezrei vesznek részt a képzéseken akár itt arlingtoni központunkban, akár az ország más részein.

– Az is egy kihívás, hogy a szavazatok megjelenjenek a szavazólapokon.

– Arra tanítjuk meg az aktivistákat, hogy miként szerveződjenek, és hogy a jelöltjük melletti szavazásra miként buzdítsanak. Ha pedig az aktivisták szervező munkájuk során ismerik a játékszabályokat, tudják, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, és tisztában vannak azzal, hogy a felmerülő kérdésekre miként reagáljanak úgy, hogy azok a választók részéről viszonzásra találjanak, akkor sikeresek lesznek.

– Miként találkoznak a lehetséges aktivistákkal, jelöltekkel? 

– A Leadership Institute nagyon erőteljes eléréssel rendelkezik, ami a toborzást illeti. Szóval, ha valaki bármely államban tervezgeti, hogy valamilyen választott tisztségért harcba száll konzervatívként, és az interneten rákeres, miként teheti ezt meg, akkor az eredmények között megtalál bennünket, mint, akik választ tudnak adni. A jelöltek közülük sokan családosok, munkahelyük van, egyéb lekötöttségekkel rendelkeznek, ezért internetes kurzusokat is szervezünk, vagy helyben szervezzük a tanfolyamokat. Illetve, ha valaki nagyon komolyan gondolja, és kongresszusi, szenátusi helyért akar elindulni, akkor sokan közülük itt nálunk, Arlingtonban kapnak gyakorlati képzést. 3-4-5, vagy akár 9 napot tölt el, hogy információkat kapjon arról, miként induljon harcba a tisztségért.

– A Leadership Institute külön felsőoktatási programot visz. Ha a fiatal generációkról beszélünk, akkor az elmúlt hetekben fontos téma volt a tüntetések az egyetemeken, főiskolákon. Főként palesztinpárti, sőt Hamász-párti tiltakozások, amik megmutatnak valamit. 

– Mi azt már régóta tudtuk, láttuk, hogy az egyetemek az antiszemitizmus melegágyai. Az amerikai egyetemek, és a tudományos világ egy, a középtől balra álló eszmerendszert tett magáévá, ami erősen ott van, és komoly népszerűsítést kap az egyetemek területén.  Szóval a palesztin, illetve Hamász-barát tüntetések is évtizedek óta érlelődtek már. Amit pedig a jelen konfliktus kapcsán látunk, amikor Hamász-terroristák megtámadtak ártatlan izraelieket, és közülük sokakat továbbra is túszként tartanak, nos az ilyen terroristák támogatói vannak az utcán a felsőoktatási intézmények épületei előtt. Mi pedig azon kezdtünk dolgozni, hogy az Izrael pártján álló diákokat támogassuk, hiszen számos olyan itteni diákcsoport létezik, amely kiáll a zsidó állam létezéshez való joga mellett a Közel-Keleten. Ezeknek a közösségeknek mi olyan aktivista eszközkészletet adunk át, amelynek segítségével ki tudnak állni saját véleményük mellett, szemben a Hamász-pártiakkal, és érvelni tudjnak Izrael állam létezése mellett.

Kapcsolódó tartalom

 – Már, ha mernek. Mert arról is hallottunk, hogy sok zsidó diák élt állt megfélemlítést. Fenyegetést éreznek, félnek a kampuszok területén, bizonyos egyetemeken.

– A vallásszabadság az „amerikai élmény” alapköve. Különösen az Egyesült Államok zsidó lakosságát illetően, létezik egy állandó fenyegetettség, antiszemiták, Izrael-ellenesek részéről. Számukra lényeges, hogy tudják, vannak szövetségeseik az egyetemeken, vannak szövetségeseik a lakóközösségeikben, és vannak olyan szereplők, akik biztatják, segítik és támogatják őket. A Leadership Institute egyetemi programja pedig fontos szerepet játszik ebben. Elmondja nekik, hogy „itt vagyunk, és benneteket támogatunk”, mint zsidó diákok, és a zsidó állam mellett állunk. Amit pedig nagyon fontos tudni, az az, hogy sok amerikai zsidó ember tartozik a liberálisokhoz, vagy vall progresszív elveket. Most közülük nagyon sokan nagyot csalódtak a progresszív szövetségeseikben a Hamász melletti kiállás miatt, amit az Izraelben elkövetett szörnyű atrocitások után elfoglaltak.

Az amerikai zsidóság pedig most olyan helyzetre ébredt rá, amit nem várt a progresszívoktól, arra, hogy mégsem szövetségesei, ahogy hitték.

A konzervatívok számára pedig fontos, hogy elmondják, ők szövetségesként ott állnak a zsidó emberek mellett, támogatják őket, és azt, hogy biztonságban érezzék magukat akár az egyetemeken, akár közösségeikben.

– Azon gondolkozva, hogy vajon mi vezetett ehhez a hangulathoz az egyetemeken, gyanakodhatunk arra, hogy amikor a fiatal embereket arra készítik fel, hogy bármit mondhatnak következmény nélkül, akkor mondani is fognak bármit, következmény nélkül, és talán anélkül, hogy csak fogalmuk lenne arról, hogy miről beszélnek? Mert amikor az MIT diákjai intifádát kiabálnak, akkor esetleg nem tudják, hogy mit is ordibálnak.

– A fiatalok idealisták, és ha idealistákról beszélünk, akkor ott sokszor hiányzó tudásról is szó van. A tudományra, az egyetemek világára úgy tekintettünk, hogy az oktatásszabadság, a gondolatok sokféleségének letéteményese, ahol ezeket ki lehet teljesíteni. Ugyanakkor Amerikában az elmúlt 60, vagy akár több évben jórészt egy olyan közeget alakítottak ki, ami szabadságellenes, regresszív ideológiáról szól, ami a baloldali eszmét erőszakolja rá a fiatal, idealista emberekre. Olyanokra, akik keresik a szellemi vezetőiket, útmutatást és tudást várnak. És minden, amit kapnak, azok a baloldali hitelvek, legalábbis az elmúlt 60 évben. Amit pedig a Hamász támogatásának formájában látunk, a vandalizmust tüntetéseken, az egyetemeken, az azért van, mert az elmúlt 60 évben azok az intézmények jórészt ösztönözték a megalapozásul szolgáló veszélyes ideológiát. Éppen ezért eljött annak az ideje, hogy a konzervatívok, illetve azok, akik az eszmék erejében hisznek, megszervezzék magukat és más érveket hozzanak fel a diákok számára: olyan gondolatokat, nézőpontokat amelyeket korábban soha nem hallottak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Palesztinokat támogató tüntetők vonulnak a washingtoni Fehér Ház felé 2023. november 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Ajánljuk még