Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Mahsza Amini családja nem hagyhatta el Iránt, hogy átvegyék nevében a Szaharov-díjat

Az iráni hatóságok megakadályozták, hogy a tavaly elhunyt Mahsza Amini szülei és testvére Franciaországba utazzanak, hogy nevében átvegyék az Európai Parlament Szaharov-díját – közölte szombaton franciaországi ügyvédjük.

Chirinne Ardakani elmondta, hogy a család tagjainak, akik vízummal is rendelkeztek, pénteken éjjel nem engedték meg, hogy felszálljanak a Franciaországba induló repülőgépre, amellyel a díj átadására utaztak volna, és útleveleiket is elkobozták.

Az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját az emberi jogok, valamint a szólás- és gondolatszabadság védelméért adományozzák. A díjat idén Mahsza Amininek és a Nő, Élet, Szabadság elnevezésű mozgalomban aktív iráni nőknek ítélték oda.

Kapcsolódó tartalom

A 22 éves Aminit tavaly szeptemberben őrizetbe vette a teheráni rendőrség azzal a váddal, hogy figyelmen kívül hagyta az ország szigorú, fejkendő viselését előíró törvényeit. Három nappal később egy teheráni kórházban meghalt, miután az őrizetben fizikai bántalmazás érte.

Halála hatalmas, nők által vezetett tüntetéseket váltott ki Iránban.

A demonstrációkon „Nő, élet, szabadság” jelszóval tiltakoztak a fejkendőviselési törvény és más diszkriminatív jogszabályok ellen. Az iráni kormány azonban szigorúan fellépett a megmozdulások ellen. A díjátadó ünnepség 2023. december 13-án lesz az Európai Parlament strasbourgi üléstermében.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Ajánljuk még