Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Németország legalább két hónappal meghosszabbítja a határellenőrzést

Németország legalább két hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a lengyel, a svájci és a cseh határon – derült ki a Rheinische Post című német lap Nancy Faeser német belügyminiszterrel készített, pénteken közzétett interjújából.

„A rendelkezéseink működnek. Az emberi életeket semmibe vevő embercsempészek arcátlan üzletelése ellen vívott harcunk sikeres” – szögezte le az interjúban a tárcavezető.

Faeser október 16-án értesítette az Európai Bizottságot arról, hogy tíz napra visszaállítják a határellenőrzést a lengyel, a cseh és a svájci határon.

A német kormány az ellenőrzés kiterjesztésével az illegális bevándorlás és az embercsempészet visszaszorítására törekszik, a bevezetett határellenőrzést a szomszédos országok is támogatták.

Az egyszer már meghosszabbított ellenőrzés december 15-én járt volna le.

Kapcsolódó tartalom

Németország az Ausztriából Bajorországba érkezőket már 2015 óta ellenőrzi a határon. A német belügyminisztérium szerint október 16. óta körülbelül 3000 illegális belépést észleltek.

Ugyancsak a Rheinische Post idézte Andreas Rosskopfot, a rendőrszakszervezet egyik vezetőjét, aki úgy vélte, a menedékkérők számát nem lehet rendőri eszközökkel csökkenteni, a menedékkérelmeknek pedig nem lehet elejét venni.

„Át kell gondolni, mi a jobb: ha rendőrök ezrei továbbra is a határnál állomásoznak vagy pedig ha inkább a városokban biztosítják a rendet, a menedékkérők ügyét pedig az európai uniós mechanizmusokon keresztül intézik”

– közölte.

Németországban az ünnepek közeledtével kiemelt hangsúlyt kap a biztonsági helyzet, a hatóságok pedig már több, a karácsonyi vásárok ellen tervezett támadás ügyében nyomoznak.

Ajánljuk még