Aktuális

Lemondott lelkészi elnöki tisztségéről Balog Zoltán

A civilek komolyabb védelmére szólította fel az amerikai külügyminiszter Izraelt

A civilek komolyabb védelmére szólította fel az amerikai külügyminiszter csütörtökön Izraelt a Gázai övezet déli részében ellen indított offenzívájával kapcsolatban, kiemelve, hogy még mindig „rés tátong” Izrael civilek védelmére tett ígéretei és a szárazföldi harc során történtek között.

„Izraelnek továbbra is elsődleges fontossággal kell kezelnie a civilek védelmét” – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Antony Blinken, nem sokkal David Cameron brit külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után.

Leszögezte továbbá,

rendkívül fontos a kommunikációs csatornák megőrzése annak érdekében, hogy az emberek tudják, hova és mikor tudnak menni, valamint világossá kell tenni azokat az idősávokat is, amikor lehetőségük van a mozgásra.

Hozzátette: biztosítani kell az élelmet, ivóvizet és egészségügyi felszerelést azokon a helyeken, ahol a civilek meghúzódhatnak.

Kapcsolódó tartalom

Mint mondta, Washington erről rendszeresen egyeztet az izraeli féllel, a többi között Joe Biden is szóba hozta a nap folyamán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén.

Blinken mellett Kamala Harris alelnök és Lloyd Austin védelmi miniszter is nyilvánosan felszólította Izraelt, törekedjen a precízebb támadásra a Gázai övezet déli részén annak érdekében, hogy elkerülje a nagyszámú civil áldozatokat.

Mindazonáltal már újabb több száz palesztin halottról tudni a múlt péntek óta, miután az Izrael és az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet közötti átmeneti tűzszünet véget ért.

Ajánljuk még