Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Volt brit belügyminiszter: Az új törvényjavaslat nem fogja megállítani a hajókat

Suella Braverman korábbi brit belügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy nem fog működni a kormány által javasolt új törvény, melynek értelmében az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat Ruandába helyeznék át.

Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív pártján belül feszültség alakult ki a javaslat miatt, és miután a miniszterelnök előterjesztette az jogszabály legújabb változatát, Robert Jenrick bevándorlási államtitkár szerdán lemondott.

„Nagyon aggódom, hogy ez a törvény ismét utat nyit majd a jogviták, követelések és peres eljárások körhintájának”

– mondta Braverman a BBC Radiónak, utalva Sunak korábbi kifejezésére.

„A valóság és a kemény igazság az, hogy ez így nem fog működni, és nem fogja megállítani a hajókat” – tette hozzá Braverman.

Kapcsolódó tartalom

Az új törvényjavaslat arra utasítja a bírákat, hogy hagyják figyelmen kívül az emberi jogi törvények egyes szakaszait, valamint a hazai és nemzetközi jog azon rendelkezéseit, amelyek értelmében Ruanda nem tekinthető biztonságos országnak a menedékkérők áttelepítésére. A konkrét körülményekre alapozott fellebbezés azonban továbbra is engedélyezett.

Braverman, Jenrick és a támogatóik szerint a jogszabály nem elég szigorú, egyesek a Konzervatív Párt jobb szárnyából egyenesen azt szorgalmazzák, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az emberi jogok európai egyezményéből.

A kormány szerint a ruandai áthelyezés elriasztaná a bevándorlókat attól, hogy fizessenek az embercsempészeknek, hogy Európából a La Manche csatornán keresztül Nagy-Britanniába szállítsák őket.

A brit kormány a héten új áttelepítési megállapodást írt alá Ruandával, miután a brit legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy a korábbi javaslat sértené a hazai jogszabályokban rögzített nemzetközi emberi jogi törvényeket. A legfelsőbb bíróság szerint ugyanis fennáll annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket.

Ajánljuk még