Aktuális

Lesodródott az útról egy autó Veszprém vármegyében: többen megsérültek, egyiküket mentőhelikopterrel szállították kórházba

Ukrajna lesz az USA „második Vietnamja” az orosz kémelhárítás vezetője szerint

| Szerző: hirado.hu
Az orosz külügyi hírszerző szolgálat vezetője, Szergej Nariskin egy „második Vietnam” veszélyére figyelmeztette a Joe Biden vezette washingtoni kormányzatot Ukrajna amerikai támogatásának következményeként, amellyel a jövőben minden amerikai kormánynak el kell majd számolnia.

„Ukrajna »fekete lyukká« fog válni, amely egyre több erőforrást és embert fog elnyelni” – fogalmazott Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője az szervezet saját lapjában, a The Intelligence Operative-ban megjelent cikkében.

„Végső soron az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy egy »második Vietnamot« hoz létre magának, és ezzel minden új amerikai kormánynak el kell majd számolnia”

– írta Nariskin.

A nyugati szövetségesek eddig több mint 246 milliárd dollárt küldtek Ukrajnába segélyek és fegyverek formájában. A nyár elején indított ukrán ellentámadás azonban kudarcot vallott, Oroszország továbbra is ellenőrzése alatt tartja Ukrajna eredeti területének mintegy ötödét.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a NATO és Oroszország közvetlen konfrontációja kirobbanthatja a harmadik világháborút.

Épp ezért több alkalommal is kizárta annak lehetőségét, hogy amerikai katonákat küldjenek Ukrajnába.

Az 1960-as évek közepén kitört vietnami háború egy hidegháborús konfliktus volt a Kelet és a Nyugat között, amelyben az Egyesült Államok a dél-vietnami erők oldalán harcolt a kommunista hatalmak, Kína és a Szovjetunió által támogatott észak ellen. A háború, amelyben több millióan haltak meg, 1975-ben Észak-Vietnam győzelmével és az Egyesült Államok csúfos vereségével ért véget. Az USA több mint 58 ezer katonát veszített, ami erőteljes háborúellenes mozgalmat indított el az országban.

Kapcsolódó tartalom

Biden szerdán azzal fordult a republikánus képviselőkhöz, hogy a kongresszusban ne akadályozzák az újabb Ukrajnának szánt katonai segélycsomag elfogadását.

„Ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, nem fog ott megállni” – érvelt Biden, és azt jósolta, hogy Moszkva akár egy NATO-tagországot is megtámadhat. Akkor „bekövetkezne valami, amire nem törekszünk, és ami ma nincsen: amerikai katonák harcolnának orosz katonák ellen”idézte az amerikai elnököt a Reuters hírügynökség.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még