Aktuális

Kukucs! Azt hitte, így majd nem veszik észre a ráckevei zsaruk

„Mintha csak egy kutyát gázoltak volna el” – mondja a megbecstelenített és meggyilkolt francia nő testvére

| Szerző: hirado.hu
Másfél hónappal a franciaországi Lille-ben történt, egy illegális bevándorló által elkövetett, különösen brutális gyilkosság és erőszak után megtörte a csendet a 68 éves asszony, a francia sajtóban teljes nevével szinte sehol nem emlegetett Fabienne Broly Verhaeghe hozzátartozója. Martine Aubry, Lille szocialista polgármestere mindeddig egyetlen szóra sem méltatta az ügyet. Újabb lefejezéses fenyegetés is történt, melyet a francia sajtó szinte teljes elhallgatása és érdektelensége övezett.

Gyakorlatilag csak a konzervatív Le Figaro szorított helyet, és a lap is csak online, előfizetéses kiadásában az

október 18-án meggyilkolt, 68 esztendős asszony, Fabienne Broly Verhaeghe hozzátartozójának,

hogy kifejezhesse felháborodását az ügy kezelése és a hasonló, brutális gyilkosságok elharapózása kapcsán.

Az esetről igencsak szerény mértékben beszámoló francia sajtóban csak „Fabienne”-ként emlegetett nyugdíjas ápolónőt otthonában támadta meg egy Mohamed Bamba nevű, 17 éves elefántcsontparti fiú, aki

illegálisan tartózkodott Franciaországban.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország így nem folytathatja

A köztiszteletben álló, kedvesnek és adakozónak ismert asszonyt megerőszakolták, majd elvágták a torkát, sőt késsel meg is csonkították. Férje vértócsában fekve talált rá. Az asszonyon, akit ezen a karácsonyon kilenc unokája gyászol, hosszú ideig tartó fojtogatás nyomait is megtalálták. A Le Figaro rendőrségi forrásokból úgy értesült: őrizetbe vételét követően az elkövető öngyilkosságot követett el.

Az áldozat sógornője, a 62 éves Christine a lapnak elmondta: szeretné felhívni a figyelmet a történtekre. „A sógornőmet megkínozták és lemészárolták. Megcsonkítva találták meg. Ezt nem hagyhatjuk tovább!” – fogalmazott. Christine elmondta, Lille szocialista polgármestere,

„Martine Aubry még egyetlen szót sem szólt hozzánk. Mintha csak egy kutyát gázoltak volna el! Csak egy kishír volt, mintha semmi sem történt volna.”

Majd így folytatta: „Ott volt a kis Lola esete is (2022 októberében elrabolt 12 éves kislány, akit megerőszakoltak és brutálisan meggyilkoltak, a kislány holttestét később egy bőrönbe rejtették algériai bevándorlók – a szerk.), vagy Thomasé (a Crépolban észak-afrikai hátterű bevándorlók által elkövetett, tömeges késeléses támadás éjszakáján meghalt 16 éves fiú – a szerk.). És minden szépen megy tovább, mintha mi sem történt volna. Ezt nem tudjuk elviselni, Franciaország ezt így nem folytathatja!”– jelentette ki határozottan.

Kapcsolódó tartalom

A csendes szocialista

A „hallgatag” Martine Aubry, aki

sem a városában történt borzalmas gyilkosságról nem adott ki nyilatkozatot, sem az illegális afrikai bevándorló által meggyilkolt asszony családját nem méltatta arra, hogy legalább részvétét nyilvánítsa,

nem más, mint Jacques Delors, az euró atyjaként említett Európai Bizottság korábbi elnökének lánya.


Aubry olyan politikusok mellett volt táskahordozó, mint a Szovjetunióval igen barátságos viszonyt ápoló Francois Mitterrand, és miniszteri tárcát vitt többek között a korábbi KGB-s kapcsolatai nyilvánosságra kerülése okán bukott politikussá vált, szocialista Lionel Jospin kormányában.

Lille jelenlegi polgármesetere 2008 és 2012 között a Francia Szocialista Párt főtitkára is volt.

Martine Aubry komoly erőforrásokat fordít a La Cimade nevű, bevándorlást pártoló és finanszírozó egyesület támogatására.

Lille-ben szombaton a korlátlan migrációt ellenző Nemesis egyesület az egyik szálló ablakaiból molinót engedett le, így tiltakozott a La Cimade támogatása ellen, bűnrészességgel vádolva a polgármestert. Tavaly szeptemberben, amikor a Lille iszlamizálódását elítélő transzparenseket raktak ki pár percre,

a szervezet három aktivistáját azonnal őrizetbe vették.

„Rémálomszerű sorsra bízták”

A meggyilkolt nyugalmazott ápolónő rokona által emlegetett gyilkosságok közös vonása, hogy muszlim kötődésű, afrikai származású bevándorlók követték el azokat. „Minden egyes iszlamista támadásnál felháborodom. Felháborít, hogy az, amit korábban közhatalomnak hívtak, a tétlenség szinonimájává változik, és felháborít, ahogy azt kell végighallgatnom, ahogy

éppen azok, akik ezt a helyzetet előidézték, továbbra is kioktatnak minket

– fogalmazott a minap megjelent nyilatkozatában Marion Maréchal, a Visszahódítás (Reconquete) párt alelnöke. „Bátorság és meggyőződés híján rémálomszerű sorsra bízták népünket: arra, hogy az embert meggyilkolják, mert rendőr vagy mert koncertlátogató;

mert pap, mert zsidó, mert tanár, mert plébános, mert gondtalan fiatal lány a vasútállomáson,

mert turista, aki az Eiffel-tornyot csodálja. Minden alkalommal, amikor a lányaimra nézek, tudom, milyen világ vár rájuk, ha semmi sem változik” – tette hozzá a politikus.

Az S-lista

Maréchal rámutatott: a felelős nem a „szélsőjobboldal” és

az elkövetők nem pszichiátriai esetek.

A bűnös minden alkalommal a bevándorlás, az iszlamizmus, az igazságszolgáltatás lazasága, a kulturális szeparatizmus, a Franciaország iránti gyűlölet, (és részünkről) a vakság és a gyávaság.


A Zemmour-féle párt alelnöke azt javasolta: internálják az úgynevezett S-listán szereplő személyeket. A rendőrség ezen a listán tartja nyilván azokat, akiket figyelnek szélsőséges eszméik, magatartásuk miatt.

Maréchal felsorolta:

„Vegyük csak sorra: 2015-ös Thalys-támadás? Az elkövető Ayoub el-Khazzani, a radikalizálódás miatt szerepelt az S-listán. 2015-ös Bataclan mészárlás? Ismael Omar Mostefai, az S-listáról. Hamel atya meggyilkolása 2016-ban? Adel Kermiche és Abdel-Malik Nabil Petitjean, az S-listán.”

Kisebbségben a hazában

A politikus hosszan sorolta, hogy a terrortámadások összes elkövetőjét ismerte és figyelte a rendőrség az S-lista alapján.


Ismét meg kell neveznünk a dolgokat helyesen:

a köztársaság elveszett területei azok a »nem francia zónák«, amelyek negligálják (az ország) kultúráját, törvényeit és erkölcseit

– hangoztatta egy, a Le Figaro keddi számában megjelent vitában Mathieu Bock-Côté. A szociológus nemrég publikálta Totalitarizmus a Gulag nélkül című könyvét, melyben egy kialakuló nyugat-európai, baloldali diktatúrára figyelmeztet. A Le Figaróban most elmondta: tragédiának tartja, hogy a francia nép kisebbségbe kerül saját országában, és a francia kultúra nem lesz több, mint egy fakultatív, valószínűleg folklorizált kultúra, amelyet egy olyan népességnek tartanak fenn, amely elidegenedett saját hazájától.

Kapcsolódó tartalom

Újabb lefejezéssel fenyegetnek

Mindeközben a crépoli, tömeges késelés fejleményeként egy újabb, ezúttal lefejezéses fenyegetés történt. Amint arról a Francetvinfo.fr is beszámolt, azzal fenyegették meg Romans-sur-Isère település polgármester asszonyát, Marie-Hélène Thoravalt, hogy levágják a fejét.

Az észak-afrikai eredetű, már letelepedett népesség és illegális bevándorlók által sűrűn lakott déli országrészben fekvő

Romans-sur-Isère-ről indultak el autóikkal azok a támadók, akik tömeges késelést rendeztek a közelben fekvő, Crépol nevű faluban, egy bálon.

A fenyegetésre azt követően került sor, hogy a BMFTV francia hírtelevízióban Thoraval arra szólított fel, hogy az állam tudatosítsa végre az ország érzékeny környezeteinek helyzetét. (A kötelezően használatos, „politikailag korrekt” virágnyelven ez a bevándorlók által lakott területeket, zónákat jelenti – a szerk.)

Megszegte a hallgatást

A polgármester asszony elmondta: Romans-sur-Isère

olyan típusú, egyre inkább megnövekedett bűnözéssel küzd, amely (az iszlamista) radikalizálódásban és a kábítószer-kereskedelemben gyökerezik. Thoraval ezután kapott egy üzenetet

az Instagram-fiókjára, melyben lefejezéssel fenyegették meg, és azt üzenték neki, zsonglőrködni fognak a koponyájával.


Az újabb fenyegetésről teljes egészében hallgat a polgármesternek küldött üzenetről csak kis hírekben beszámoló francia sajtó, és a politikai szféra sem reagált rá.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

Ajánljuk még