Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

Fegyveres katonák rohamozták meg az edzőtermeket – egyre brutálisabb a kényszersorozás Kárpátalján

Fegyveres katonák rohamozták meg az edzőtermeket Kárpátalján: hadköteles férfiakat szállítottak el. December elején jelentettek be szigorításokat Kárpátalján. Ennek értelmében bárhol, bárkit igazoltathatnak és az autóját is átvizsgálhatják. Azt ígérték, hogy ennek a razziának nincs köze a mozgósításhoz, de a keddi videók alapján úgy néz ki: ez nem igaz.

Az M1 Híradó által bemutatott felvételek Ungvár legnépszerűbb edzőtermeiben készültek kedd este.

A helyi hadkiegészítők különleges kommandója gépfegyverrel, sisakban, golyóálló mellényben rontott rá a fiatalokra.

A bejáratokat is elállták, nehogy bárki elszökjön. A teremben egyesével ellenőrizték a hadköteleseket, végül a hadkiegészítő parancsnokságra vitték őket.

Kapcsolódó tartalom

A kedden készült felvételeken látszik, ahogy Ungvár belvárosában fényes nappal kényszerítenek be egy hadkötelest egy civil kocsiba, majd elhajtanak vele.

Kárpátalján a december elején bevezetett szigorítás után erősödött fel a kényszersorozás.

Pedig a hatóságok akkor azzal nyugtatták az embereket, hogy az okmányellenőrzést hiába bízták a toborzókra, ez nem lesz összefüggésben a sorozással.

Kapcsolódó tartalom

„Arról szeretnék mindenkit biztosítani, hogy a határozatnak nincs semmi köze a mozgósításhoz, és nem azért lett elfogadva” – mondta akkor Ihor Sinkarjuk Kárpátalja kormányzóhelyettese, aki szerint a magántulajdonú ingatlanokat is csak különleges engedéllyel vizsgálhatják át.

Kapcsolódó tartalom

Az edzőtermes eset hatalmas visszhangot váltott ki Kárpátalján, ahol azt is bejelentették, hogy az ilyen ellenőrzések a hadiállapot végéig tartanak majd. Hasonló intézkedéseket jelentenek be Ukrajna más megyéiben is. Zaporizzsja és Poltava megyében lakásról lakásra fognak járni a hadkiegészítők, reggel és este is.

Az a céljuk, hogy nyilvántartásba vegyék a sorozás elől bujkáló férfiakat.

„A lakóházak közös képviselőivel állapodtunk meg, és elmondtuk, hogy elnézést, de a háború mindenki számára tart. Mindenkinek katonai nyilvántartásba kell vétetnie magát. Ez a mi társadalmi kötelességünk” – mondta egy illetékes.

Kapcsolódó tartalom

Közben a kijevi parlament újabb szigorításokat jelentett be: hamarosan e-mailben és ajánlott levélben kézbesítik a behívókat, de kötelezővé tennék azt is, hogy

a férfiak mindig hordjanak maguknál katonakönyvet.

„Annak érdekében, hogy ne adjunk lehetőséget a hadköteles férfiaknak a toborzók törvényes követelései alóli kibúvásra, a következőt vezetjük be: a személyazonosító okmánnyal egyetemben maguknál kell hordaniuk a katonakönyvet is, melyben le van írva, hogy alkalmas-e a szolgálatra vagy sem. Így elkerülhetjük a konfliktust, valamint a visszaéléseket is” – mondta Fegyir Veniszlavszkij, az ukrán parlament védelmi bizottságának tagja.

Kapcsolódó tartalom

Az erőszakot és a visszaélést egyre többen merik kritizálni. Sokan azzal érvelnek, hogy ez nagyon távol áll az európai értékektől.

„Van egy kérdésem. A hadkiegészítők, amikor öten ütlegelnek egy embert, akkor ez már az európai integráció része, vagy még nem? Vagy kell-e újabb tíz évet várni, amikor majd húszan fognak rátámadni egyre?” – tette fel a kérdést egy férfi.

A mozgósítás miatt

egyre többen próbálnak elmenekülni Ukrajnából.

A zöldhatáron nincs olyan nap, hogy ne fognának el férfiakat.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még