Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

„Ezekben a napokban, hetekben dől el, hogy sikerül-e Izrael tervének megvalósítása" – a Gázai övezet szomszédságában forgatott az M1 stábja

| Szerző: hirado.hu
A Gázai övezet szomszédságában: Nir Óz kibucban forgatott az M1 stábja. Ez az egyik olyan település, ahonnan a Hamász terroristái több embert is elhurcoltak október 7-én. A köztévé tudósítója az érintett családtagokkal is beszélt, a legtöbben semmit sem tudnak szeretteikről.

Lerombolt, összefirkált, felgyújtott házak, üresen álló épületek – így néz ki a Gázai övezet szomszédságában lévő Nir Óz kibuc. Lakói októberben fegyveres védelem nélkül néztek szembe a Hamásszal, így

sokan kerültek a terroristák fogságába.

„Nyolcvan embert elraboltak, harmincat megöltek. Felgyújtották a házak többségét, a boltokat is. Ez a kibuc teljesen leégett, és elloptak mindent, amit csak találtak” – idézte fel Sarita Lifsic, aki az események szemtanúja volt.

Kapcsolódó tartalom

Az elrabolt túszok közül eddig 40-en térhettek vissza, 31 ember, főleg férfiak még mindig fogságban vannak.

Sharon Lifsic szüleit is elhurcolták, édesanyja mintegy két héttel később, az első túszok elengedésekor térhetett vissza Izraelbe, 83 éves édesapjáról azonban semmilyen információja nincs.

„Semmit sem tudunk róla. Féltjük, mert tudjuk, hogy az idősek nem jutnak hozzá a gyógyszereikhez, melyektől az életük függ, még az egyszerűekhez sem, tudjuk, hogy nehezek a feltételek, néhányuknak jobb a helyzete, de mindenki szélsőséges körülmények között van, sokakat mentálisan kínoznak, rettenetes a helyzet” – mesélte Sharon Lifsic, majd hozzátette: azt sem tudja, hogy édesapja még életben van-e.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg a Gázai övezet szinte minden részén harcolnak az izraeli katonák. A háború újabb szakaszába lépett. Az M1- tudósítója a helyszínen azt mondta:

a katonák a háború kitörése óta a leghevesebb harcokat vívják.

„Mindössze 1,6 kilométerre vagyok a mögöttem található Gázai övezettől, ahol most északon, délen, középen, az övezet minden részén, a háború 61 nappal történt kitörése óta a leghevesebb harcokat vívják. Ezekben a napokban, hetekben dől el, hogy sikerül-e Izrael tervének megvalósítása, a Hamász katonai infrastruktúrájának felszámolása, és a Gázai övezetből elhurcolt izraeli túszok kiszabadítása” – számolt be a Shiri Zsuzsa, a köztelevízió izraeli tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Shiri Zsuzsa elmondta: a túszok száma nemrég eggyel nőtt. Egy eddig eltűntnek nyilvánított emberről is kiderült ugyanis, hogy fogságban van.

A Hamász így jelenleg összesen 138 izraelit tart fogva a Gázai övezetben.

Sokukról semmit sem tudnak a hozzátartozóik.

Kiemelt kép forrása: M1

Ajánljuk még