Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

ENSZ: Nemsokára megnyílhat a Kerem Salom-i határátkelő

Nemsokára megnyílhat az Izraelt a Gázai övezettel összekötő, izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő, melyen át további segélyszállítmányok juthatnának az övezetbe – jelentette be csütörtökön az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője.

Martin Griffiths elmondta, hogy bár a tárgyalások még mindig folynak a határátkelő megnyitásáról, biztató jelek mutatkoznak a sikerre. Mint mondta, mind Izrael, mind pedig a konfliktusban közvetítői szerepet vállaló Egyiptom „sokkal nyitottabbá vált” az elképzelésre.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy a szemben álló felek a tervek szerint fokozatosan nyitják meg az átkelőt.

A nyitás jelentősen növelné a sűrűn lakott, két hónapja izraeli légicsapásoknak kitett övezetben élőknek juttatandó segély mennyiségét.

Az október elején kirobbant gázai háború előtt Kerem Salomon keresztül érkezett a 2007 óta izraeli blokád alatt álló Gázai övezetbe a teherautók több mint 60 százaléka.

Jelenleg az övezetbe csak az Egyiptommal határos rafahi ellenőrzőponton át jutnak segélyszállítmányok, azonban ez az átkelő eredetileg a gyalogosforgalomra épült, nem teherforgalom kiszolgálására.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még