Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Izraelen a harcok beszüntetéséért

Szinte már az egész Gázai övezetben zajlanak a harcok. Az izraeli védelmi erők szerint jelenleg a dzsabáliai menekülttáborban és a dél-gázai Hán Júniszban folynak a leghevesebb összecsapások. Közben az ENSZ próbál egyre nagyobb nyomást gyakorolni az izraeli vezetésre. A humanitárius tűzszünet kikényszerítéséért Antonio Guterres főtitkár kezdeményezésére két napon belül összeülhet a szervezet biztonsági tanácsa.

Kapcsolódó tartalom

Hamász-fegyveresek bújnak elő alagútjaikból az izraeli hadsereg felvételén, pillanatokkal később az izraeli légierő mér rájuk csapást. A zsidó állam védelmi erői korábban arról tájékoztattak, hogy tengervízzel árasztanák el a terrorszervezet gázai alagútrendszereit.

Hiteles források azonban egyelőre csak a bomba- és rakétatámadásokat erősítik meg. Az izraeli tankok közben már a legnagyobb dél-gázai várost ostromolják.

A hadvezetés szerint a legintenzívebb harcok jelenleg Hán Júniszban és a dzsabáliai menekülttábor környékén zajlanak.

Sajtóértesülések szerint csütörtökön több tucat iszlamista fegyverest kényszerítettek megadásra az övezet északi részén. A katonák házról házra járva próbálják felkutatni és megsemmisíteni a Hamász állásait. A hadműveletek délre tolódásával a hadsereg Hán Júnisz evakuálására szólított fel.

Kapcsolódó tartalom

A város folyamatos izraeli bombázás alatt áll. Szemtanúk állításai szerint csütörtökön rengeteg áldozatot követelt egy lakónegyedbe csapódott rakéta. A Hamász ellenőrzése alatt álló palesztin források szerint az izraeli légicsapások az elmúlt 24 órában több mint 350 civil áldozatot követeltek.

„Itt sehol nem biztonságos. A város tele van a becsapódott rakéták krátereivel. Egyik embert a másik után emeljük ki a romok alól. Lehet, hogy vagy hetven ember fekszik a lábunk alatt” – mondta egy palesztin szemtanú.

Kapcsolódó tartalom

A Gázában kialakult humanitárius válság miatt

egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a zsidó állam vezetésére.

A harcok újraindítása óta ugyanis megközelítőleg napi száz kamion segélyszállítmányt engednek be a térségbe, ami a fele az egyhetes tűzszünet alatt biztosított mennyiségnek.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ, a WHO és az UNICEF vezetői egyként bírálják Izraelt és azonnali humanitárius tűzszünetet követelnek. Az izraeli álláspont szerint azonban

a nemzetközi szervezetek nem fordítanak elég figyelmet a zsidókat ért atrocitásokra,

például arra, hogy a szemtanúk beszámolói és az igazságügyi szakértők vizsgálatai szerint

a Hamász terroristái nőket és gyerekeket is bántalmaztak szexuálisan október eleji támadásuk alatt.

„Három olyan lánnyal is beszéltem, akik nemi erőszak szemtanúivá váltak. Jelenleg intenzív pszichiátriai kezelés alatt állnak. Van köztük olyan, aki öngyilkos akar lenni, mert nem tudja feldolgozni az átélteket” – nyilatkozta a BBC-nek May Golan, a női egyenjogúságért felelős izraeli miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Az izraeli rendőrség több felvételt is közzétett a szemtanúk kihallgatásáról. Az összegyűjtött vallomások arról tanúskodnak, hogy

a Hamász harcosai sokakat embertelen bánásmódban részesítettek,

nemcsak a támadások idején, hanem az elhurcolt túszok esetében is.

Kiemelt kép: Izraeli katonák a Gázai övezet határának térségében, Dél-Izraelben, 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

Ajánljuk még